Räddningsmissionen i Göteborg slår larm om ensamkommande unga pojkar och män som säljer sex på gatorna. Foto: SVT

Ensamkommande säljer sex på gatan

Uppdaterad
Publicerad

Ensamkommande pojkar och män prostituerar sig för att försörja sig. Uppgifterna kommer från Göteborgs räddningsmission i Göteborg och bekräftas av flera personer SVT Nyheter Väst talat med.

Antalet papperslösa ungdomar ökar ute på gatorna. Många av dem är ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan som fått avslag på sina asylansökningar men som av olika skäl inte tänker lämna landet, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Läs också: Amir lever som hemlös på Göteborgs gator

Nu säger Göteborgs räddningsmission att allt fler ensamkommande pojkar och unga män säljer sex för att överleva.

– Vi ser allt fler av dem i gatumiljön på nätterna. Vi får in många tips om att de ses lämna platser tillsammans med äldre män, att de åker iväg eller går iväg.

Det säger Caroline Casco på Räddningsmissionen. Hon rör sig regelbundet bland prostituerade på gatorna och leder hjälporganisationens arbete med att stödja utsatta sexarbetare och försöka hjälpa dem till en tryggare vardag.

Andra platser än Rosenlund

Enligt henne finns det särskilda platser i Göteborg där unga män hänger och blir upplockade. Platser som inte är lika kända som Rosenlund där kvinnor säljer sig.

– Vi får också tips om att unga män ur den här gruppen finns i lägenhetsbordeller. Det är en oroväckande utveckling, säger Caroline Casco.

LÄS OCKSÅ: Skulder en orsak till prostitution

Papperslöse Amir, som SVT tidigare har träffat och som lever som hemlös på gatorna i Göteborg bekräftar det Räddningsmissionen säger.

– Jag vet flera pojkar som säljer sina kroppar. Inte bara här, jag har sett det i hela Europa, säger han.

Enligt Amir är det ”gamla gubbar” som köper sex av de unga männen.

– Pojkarna får pengar, lite pengar. Men de gör det för att kunna köpa mat eller för att de behöver pengarna för att överleva, säger han.

Tidigare utsatta för övergrepp

Enligt Caroline Casco kan det ibland handla om att personerna är skuldsatta och inte ser andra utvägar att tjäna pengar. I andra fall handlar det om trauman som återupplevs.

– En del av de här ungdomarna har utsatts för sexuella övergrepp som barn eller under åren på flykt. För dem är gränsen trasig, steget är inte långt till att börja sälja sex, säger hon.

Polisen säger att man har hört om situationen, men inte mer.

– Vi har hört talas om uppgifterna men vi har inte fått in några underrättelser, inga konkreta tips alltså, säger Erik Nord, chefen för polisen i Storgöteborg.

Enligt Erik Nord kommer man att lägga resurser för att komma åt problemet först om man får in tips.

– Vi kan inte börja spana och leta från noll, vi måste ha konkreta uppgifter först, säger han.

Sexhandel i det fördolda

Det kan dröja. Enligt experter SVT Nyheter Väst talat med är den manliga prostitutionen i allmänhet mycket osynlig. Både förövare och offer håller väldigt tyst om saken, mer tyst än när det handlar om kvinnlig prostitution.

Samtidigt finns det studier som visar att antalet unga män som någon gång har sålt sex är större än antalet unga kvinnor som gjort det.

Det är ingen som vet exakt hur omfattande problemet med ensamkommande unga män eller pojkar som säljer sex är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.