Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undervattensfotografen Linus Andersson som filmat fick på onsdagen ett skärpt straff när hovrätten ökade på dagsböterna från 40 till 80. Foto: SVT/Magnus Dennert

Estoniafilmaren efter fällande domen: ”Ångrar inte expeditionen”

Uppdaterad
Publicerad

Filmteamet dömdes för brott mot lagen om skydd för gravfriden efter sin dokumentär om Estoniavraket. Nu överväger undervattensfotografen Linus Andersson att överklaga domen till högsta domstolen – men han ångrar inte expeditonen.

– Magkänslan säger att jag vill ha det här prövat hela vägen, säger han.

På onsdagen dömde hovrätten Linus Andersson från Torslanda och journalisten Henrik Evertsson för brott mot lagen om skydd för gravfriden efter dokumentären om Estoniavraket. Hovrätten gick alltså på tingsrättens linje och menar att svensk lag är tillämplig i fallet. Straffet skärptes från tingsrättens 40 dagsböter till 80 dagsböter.

”Magkänslan säger överklaga”

Linus Andersson har inte hunnit med mer än ett kort samtal med sin advokat när SVT Nyheter Väst träffar honom, men han menar att de sannolikt kommer att överklaga domen till högsta domstolen.

– Det är inte prövat innan hela vägen och som före detta sjöbefäl tycker jag att det här med havsrätten är en viktig fråga, säger Linus Andersson.

Hör undervattensfotografen Linus Andersson om hovrättens dom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.