Foto: SVT

”Ett jättehårt slag”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att tidningsjätten Stampen igår begärde rekonstruktion, fryser nu företaget sina fodringar från långivare. Det innebär också att alla frilansare på företagets tidningar kommer få vänta på sina arvoden.

– För mig som småbarnsmamma är det såklart ett jättehårt slag att plötsligt bli av med en betydande del av min inkomst. Särskilt inför sommaren och semestern, säger Maja Larsson, frilansande skribent för Göteborgs-Posten.

De senaste veckorna har Maja fakurerat tidningen 57.000 kronor, och företaget skriver i ett mail till henne att de inte vet vad som kommer att hända med pengarna de är skyldiga henne, och att det kommer avgöras under rekonstruktionen, som kan ta flera månader. Och för Maja Larsson innebär det att en otrygg arbetssituation blir ännu osäkrare.

– Det är ju synd för jag jobbar så pass mycket så jag är ju nästan anställd. Men jag omfattas inte alls av samma säkerhet som de anställda. Deras löner fryser inte inne, och det är ju jättebra, men för mig som gör samma jobb så är det ingen trygghet alls, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen

Mer i ämnet