Ett steg närmare miljardsatsning på badhus

Uppdaterad
Publicerad

Om tjugo år kan det finnas sju nya badhus i Göteborg, renoverade eller nybyggda. Störst prioritet har ett nytt Valhallabad som kan vara färdigt redan 2025.

– Det är en lång process kvar innan de nya badhusen är klara, men idag har man tagit ett steg närmare för att Göteborg ska få nya badhus, säger Gösta Malmryd, som är chef på planering- och utredningsavdelningen på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg till SVT Nyheter Väst.

-Det här kommer att ta tid, och partierna kommer under 20 år få ta ställning till budgetfrågor för att eventuellt fördubbla bassängkapaciteten i Göteborg, säger Gösta Malmryd. En totalkostnad på 2,5 miljarder.

Viktigt för folkhälsan

Idrotts och föreningsnämnden i Göteborg gjorde en utredning förra året som pekade på hur gamla och nedgångna badhusen i Göteborg är och att något måste göras. Detta för att ge goda förutsättningar för medborgarna att kunna lära sig simma, men även för att förbättra folkhälsan. Dessutom är driftskostnaderna för de gamla badhusen höga. Kommunstyrelsen beslutade att godkänna förslagen med nästan fullständig politisk enighet.

Enligt förslaget bör det finnas tre typer av simhallar i Göteborg, ett centralbad, områdesbad och lokalbad. Centralbadet ska dessutom vara godkänd för mästerskap. Det här innebär att Valhallabadet ersätts med ett nytt centralbad, oklart var, och ska stå klart 2025. Här föreslår stadsledningskontoret att ärendet ska lösas ut separat och relativt snabbt.

Områdesbad och lokalbad

Majorna/Linné ska få ett områdesbad och i Kortedala/Bergsjön samt Torslanda/Björlanda blir det lokalbad. Dessutom ska Askims simhall ersättas med en ny anläggning med byggstart 2020 och Lundbybadet ska byggas till.  Frölundabadet ska totalrenoveras och byggas ut. Frågan om ett eventuellt nytt centralbad som ersätter Valhallabadet är högaktuell. Men eftersom planeringen för evenemangsområdet i Göteborg centrum är sammankopplat med övriga satsningar i området får det ingå i en egen utvecklingsplan.

Frågan var det nya Valhallabadet ska byggas har diskuterats tidigare. Några förslag är Heden, söder om Liseberg och Valhalla idrottsplats. Eventuellt rivs bara 50-metersbassängen, och 25-metersbassängen som är kulturhistoriskt intressant blir kvar. Om placeringen blir söder om Liseberg, lär det inte komma i konflikt med Lisebergs planer på att bygga ut med hotell och vattenland då de vänder sig mer mot turister.

Nästan politisk enighet om förslagen

Kommunstyrelsen beslutade efter votering (12-1) i enlighet med yrkandet från (V), (S) och (MP).

(V), (S) och (MP) vill i ett yrkande att lokalsekretariatet ska få i uppdrag att genomföra en lokaliseringsstudie för ett nytt centralbad, utan att begränsa sig till de möjliga placeringar som idrotts- och föreningsnämndens strategi för sim och badanläggningar identifierar. Dessutom vill de rödgröna partierna att strategin ska hanteras i den ordinarie budgetberedningen för en samlad politisk värdering och prioritering.

Tre typer av badhus föreslås

  • Ett centralbad ska ha minst två 50-metersbassänger, två undervisningsbassänger och minst 2 000 läktarplatser. I centralbadet ska man kunna arrangera SM-tävlingar.
  • Ett områdesbad ska ha minst en 25-metersbassäng, två undervisningsbassänger och en familjedel.
  • Ett lokalbad bör ha minst en 25-metersbassäng och en undervisnings-/varmbassäng med höj- och sänkbar botten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.