Magnus Lindgren, generaldirektör för Ett Tryggare Sverige, vill att brottsförebyggande arbete inom kommuner ska lagstadgas. Foto: SVT

Tankesmedja vill se lagstiftat ansvar för kommuner

Publicerad

Den ideella tankesmedjan ”Ett Tryggare Sverige” öppnar i veckan ett lokalkontor i Göteborg. De kritiserar nu kommunernas brottsförebyggande arbete och vill se ett ansvar inskrivet i lagen.
– Det är ju ett mycket märkligt förhållande att det inte finns, säger generaldirektören Magnus Lindgren.

Han tycker att arbetet inom de allra festa kommuner är dåligt, vilket han menar beror på att man inte har ett lagstadgat ansvar att arbeta brottsförebyggande. En förklaring till att det saknas ett sådant ansvar inskrivet i lagen tror han är att man länge sett kriminalitet och brott som en ren polisfråga.

– Men kommunerna har en mycket viktig del i brottsutvecklingen, säger Magnus Lindgren.

Lokala myndighetsgemensamma aktionsgrupper behövs

Ökad polisnärvaro och en större roll för kommunen i arbetet mot brottslighet är lösningen, tror Magnus Lindgren. Organisationen vill också se lokala myndighetsgemensamma aktionsgrupper i särskilt utsatta områden, där är Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kriminalvården viktiga aktörer. Man önskar också att regeringen tillsätter två miljarder kronor om året för att öka säkerheten och tryggheten i särskilt utsatta områden.

Fd kommunalråd utreder frågan

Just nu pågår en utredning som ska se över hur ett lagstiftat kommunalt ansvar att arbeta brottsförebyggande kan utformas. Den leds av det före detta kommunalrådet i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson(S).

Utredningen är en del i regeringens 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder mot gängkriminalitet och ska redovisas senast den 15 juni 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer