För femton år sedan fick Göran Johannesson diagnosen TBE efter att ha blivit biten av en fästing. På grund av det lever han idag med en hjärntrötthet som påverkar hela hans liv. Foto: SVT/TT

Göran blev biten av fästing – då slogs hans liv i spillror

Uppdaterad
Publicerad

En sommarnatt för femton år sedan vaknade den då 30-åriga Göran Johannesson av en svår huvudvärk. Han tog två tabletter och somnade om. Det är det sista han minns. Sedan dess lever han med en hjärntrötthet som varje dag begränsar hans liv.

I klippet hör du Göran berätta om hur fästingbettet påverkat hans liv.

Göran Johannesson arbetade som säljare inom dagligvaruhandeln. Han levde med fru och barn i ett villaområde. Men en natt för femton år sedan förändrades allt – efter ett fästingbett.

– Jag vaknade av att jag hade sådan huvudvärk att jag knappt visste var jag skulle ta vägen, säger Göran Johannesson.

Han berättar att han följande år mådde så dåligt att han inte kunde leva ett vanligt familjeliv, sköta sitt jobb eller behålla sin bostad. Under ett par år levde han som hemlös.

Något han först berättade för tidningen Göteborg Direkt.

Hjärntrött

För fyra år sedan konstaterades att Göran Johannesson lider av en förvärvad hjärnskada. Den hjärntrötthet han lever med än idag, femton år efter att ha diagnosticerats med den fästingburna sjukdomen TBE, gör att hans liv är mycket begränsat. Även om han idag träffat en ny kärlek och ser med tillförsikt på hösten.

– Jag sover mellan fyra och åtta timmar per dag. På dagen. Det måste jag göra för att fungera, säger Göran Johannesson.

Han hoppas att hans historia ska hjälpa andra med samma diagnos. Och tycker att TBE-vaccin borde subventioneras.

– Det är ingen som ska behöva genomgå det jag har gjort. Det har inte varit några roliga år, säger han.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns vaccin mot TBE.

TBE upptäcktes i Västra Götaland första gången 1998. Till en början fanns viruset framför allt i före detta Skaraborgs län. De senaste åren har många smittats längre västerut i regionen.

Antalet sjukdomsfall varierar något mellan åren, men trenden är att antalet ökar.

Källa: 1177 Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.