Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Evelina berätta om sin resa ut ur utmattningen med hjälp av den gröna miljön. Foto: SVT

Evelina var svårt utmattad – hjälptes tillbaka av natur och växter

Publicerad

Efter att har varit utmattad i flera år fick Evelina Wändal en remiss från vårdcentralen om att testa så kallad grön vård. Efter två år har hon lärt sig slappna av.

– Det finns hjälp att få av naturen som är så fantastiskt läkande, säger Evelina Wändal.

Hör Evelina berätta om hennes upplevelse medan hon planterar 

Efter att hennes syster varit svårt sjuk drabbades Evelina Wändal av en utmattningsdepression. Hon erbjöds då en rehabilitering hon in väntat sig.

– Jag berättade om mitt intresse för naturen och fick sedan besked från vårdcentralen att testa grön rehabilitering, säger hon.

Vården fick hon på Grevegarden i Lidköping, där en stor del av rehabiliteringen och terapin bestod av odling, växter och natur.

– Trädgården var det enda stället som fick mig att må bra, säger Evelina Wändal.

Väldigt läkande

Evelina Wändal säger att det som utmärkte grön rehabilitering var att hon fick vara på en gård och inte inom vita väggar. Att se ut över landskap blev en lugnande miljö. Hon upplever vården som nyckeln till ett bra mående och ett bättre liv.

Vad var din favoritdel i rehabiliteringen?

– Jag tror det var att få plantera lökar och göra kransar. Att få greja med händerna var väldigt läkande för mig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer