Evelina Utterdahl reser ensam på heltid. Nu skippar hon flyget. Foto: Privat

Evelina från Mölndal reser runt i världen – helt utan flyg

Uppdaterad
Publicerad

Evelina Utterdahl från Mölndal har rest över hela världen. I år bestämde hon sig för att sluta flyga helt och reste istället 4 000 kilometer över land och hav till Iran.

Att flyga eller att inte flyga? Det har varit en fråga på mångas läppar under året. Det har orsakat en stor samhällsdebatt där politiker, kändisar och människor över hela Sverige har velat säga sitt. Debatten har gällt flygets miljöpåverkan och individens ansvar, men alla är inte överens. En som redan har bestämt sig för att sluta flyga är Evelina Utterdahl, 26 år, världsresenär från Mölndal. Ett beslut hon tog i januari. 

– Jag insåg att jag inte längre kan rättfärdiga för mig själv att jag flyger. Innan hade jag försvarat flygandet med att jag är vegan och miljömedveten med allt annat, men de grejerna är så små i jämförelse med hur jag flyger, då spelar det nästan ingen roll, säger hon.

Mölndal
Bergskedjan Elburz i norra Iran vid Kaspiska havet. Foto: Privat

Samvetet sade nej

Evelina Utterdahl har rest runt i världen på heltid i flera år. Hon publicerar bilder och reseberättelser på sociala medier och på blogg och har över 40 000 följare på Instagram. Hon har rest mycket med flyg tidigare, men på grund av långt grubblande och nu debatten sade samvetet tvärt nej.

– Där och då bestämde jag mig för att det här kan jag inte stå för och då gör jag det inte längre. Det låter extremt för många, men för att känna mig tillfreds med mig själv måste jag känna att jag lever som jag lär. Jag bestämde mig för att sluta flyga innan jag visste hur det skulle gå till.

Rest till över 70 länder

Att sluta resa helt var inte ett alternativ. Hon har rest till över 70 länder på nästan alla jordens kontinenter. Bland annat Skottland, Kambodja, Barbados, Nya Zeeland, Honduras, Brasilien och Tanzania. Evelina hade sedan tidigare bestämt att hon skulle resa tillbaka till Iran i år, nu fick hon anpassa sig efter sitt nya beslut.

– Jag har inte ångrat mig eller känt att det är jobbigt. Jag har istället kollat på vad som finns och sett möjligheter till det.

Möjligheten blev att besöka vänner över hela Europa och resan gick med buss, båt och tåg genom Danmark, Tyskland, Österrike, Bulgarien, Grekland, Turkiet och slutligen Iran. Det är en resa på omkring 4 000 kilometer. Den sista sträckan Istanbul till Teheran tog 40 timmar med buss.

– Det här med att sluta flyga handlar inte bara om vad som är minst eller störst klimatpåverkan från punkt a till punkt b. Det handlar om att helt ändra mitt sätt att resa. Det tog mig 3,5 veckpr istället för en dag att resa till Iran.

Suriname i Sydamerika har ett landskap som många skulle beskriva som ett paradis. Foto: Privat

Reste över hela Iran

Evelina spenderade två månader i Iran och reste över hela landet, från iranska Kurdistan till Persiska viken. Hon spenderade mycket tid med vänner som alla härstammar från hennes första vän i Iran, en kvinna som följde henne på sociala medier och som erbjöd en sovplats i Teheran första gången Evelina besökte landet.

– Det är otroligt lätt att lära känna andra människor i Iran. Där är det väldigt annorlunda mot i Sverige. Här är vi väldigt rädda för att blanda våra kompiskretsar med varandra, men där bjuds alla med när något händer, säger Evelina innan hon skrattar och fortsätter:

– Jag har fler kompisar i Iran än Sverige.

Iran har ett omväxlande landskap. Ön Hormuz i Persiska viken skiftar i färger. Foto: Privat

Det blev resor långa sträckor med buss och bil och bland annat en natt i tält med ett kompisgäng hos en nomad tillika biodlare mitt ute i vildmarken.

– Jag har sett så otroligt mycket. Det som är så häftigt är att det finns alla slags landskap man kan tänka sig och mer. Öknar, skogar, höga berg som är snötäckta, gröna kullar och turkost paradisvatten.

Sedan bar det av till Sverige. 4 000 kilometer över land och hav, igen.

Här är Evelinas tre bästa tips för att resa utan flyg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mölndal

Mer i ämnet