Evert, 72, drabbades av stroke mitt i trädgårdsarbetet: ”Skit, vad är det som händer”

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt kunde han varken tala eller röra sin högra sida. Drygt två timmar senare var Evert Jansson, 72, opererad för stroke. Nu berättar han om tacksamheten över de nya behandlingsmetoder som hjälpt honom att slippa bli ett vårdpaket.

Var 17:e minut drabbas någon av stroke i Sverige. Den 5 augusti 2021 blev Evert en av dem. Han stod och arbetade i sin trädgård i Stora Höga, fyra mil norr om Göteborg när allt hände, mycket plötsligt.

Han kom också att bli en av dem som mycket snabbt fick hjälp, med så kallad trombektomi. Med hjälp av olika verktyg kunde proppen dras ut hjärnan.

Utvecklingen gällande behandlingstider vid stroke är dramatisk, inte minst vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. För bara några år sedan tog det cirka fyra timmar från det att ambulans lämnade patienten på sjukhuset tills dess proppen var borta. Nu är snittiden ungefär en timme.

Följ med ut i trädgården i Stora Höga och hör Evert berätta om dagen då han drabbades av en stroke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.