Deltagarna överlevde under primitiva förhållanden i Antarktis. Foto: Arkiv från Otto Nordenskjölds expedition 1901-1903

Expedition i Nordenskjölds fotspår

Uppdaterad
Publicerad

Juletider och många är på resande fot. En resa, lite mer ovanlig, blir det för en grupp forskare som ska resa till Antarktis, där de bland annat ska undersöka en över 100 år gammal forskningsstation.

Gunnar Almevik reser med sina kollegor på annandag jul och ska under fem veckor ta reda på förutsättningarna att rädda det gamla och avlägset belägna huset.

– Som byggnaden är i sig, så är den ju ganska ordinär, men lokaliseringen är ju väldigt speciell, säger Gunnar Almevik, professor kulturvård Göteborgs universitet.

– Det har visats sig att det handlar mycket om de geologiska förhållandena. Marken huset står på är under förändring och hot, när jorden blir allt varmare. Permafrosten smälter.

Vill skapa digital upplevelse

Det var forskaren och göteborgaren Otto Nordenskjölds expedition som byggde huset i början på 1900-talet. Deras skepp Antarctic förliste men expeditionen räddades av argentinare och deltagarna kom lyckligt hem.

– Tanken är att vi ska dokumentera det här digitalt; landskapet, byggnaden, interiören säger Gunnar Almevik.

– Vi ska spela in ljud och bild och målet är att det ska bli en digital modell, så att andra kan ”besöka” platsen om ett år ungefär med hjälp av ett par VR-glasögon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.