Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet, berättar varför vi ser olika på jihadistiskt och högerextremt våld.

Experten om att NMR-demonstranter friades: ”Ett svårbedömt fall”

Publicerad

Domen där fem personer dömdes för våldsamt upplopp men samtliga åtalade friades för hets mot folkgrupp är ett svårbedömt fall enligt experten Christer Mattsson på Göteborgs universitet.
– Idag använder man andra uttrycksformer, då är frågan vad som räknas som hets mot folkgrupp, säger han i SVT:s direktsända intervju.

Christer Mattsson som jobbar på Segerstedtinstitutet där man jobbar med ökad kunskap kring våldsutövande ideologier, konstaterar att det är svårt att bedöma fallet, och kopplar det till ett liknande fall på 90-talet.

– Där fälldes en ung man efter att ha gjort en Hitlerhälsning, efter det blev det otillåtet. Men idag använder man andra uttrycksformer, då är frågan vad som räknas som hets mot folkgrupp, säger Christer Mattsson.

Domen har fällts, men Christer påpekar att det inte är över än.

– Det är ett viktigt arbete att pröva detta, nu är det upp till åklagare om det ska överklagas. Yttrandefriheten är inte total. Vi får inte hetsa mot folkgrupp, säger han i SVT:s direktsändning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer