Experten förklarar: Därför kan du dö av ett brustet hjärta

Uppdaterad
Publicerad

Kan man verkligen dö av ett brustet hjärta? Svaret är ja, det kan man. Takotsubo syndrom kallades det när stress och sorg får delar av hjärtat att sluta fungera. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset pågår forskning på nya behandlingsmetoder.

Hör hjärtläkaren Elmir Omerovic förklara vilka händelser i livet som kan göra att man drabbas av brustet hjärta.

Att lida eller dö av ett brustet hjärta kanske låter lite väl poetiskt. Men det är fullt möjligt och inte helt ovanligt att hjärtat kan skadas fysiskt av sorg eller emotionell stress.

– Stora delar av vänster kammare kan sluta pumpa helt enkelt. Det ser verkligen bisarrt ut, säger Elmir Omerovic på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vetenskapligt prövad behandling saknas

Cirka 60 personer i Sverige drabbas varje månad av så kallat brustet hjärta, men mörkertalet bedöms vara stort, enligt Omerovic. I en studie där, 1000 patienter deltar, tittar man nu närmare på behandlingsmetoder för syndromet.

– Dessa patienter behöver bästa möjliga vård men det vetenskapliga underlaget för den bästa behandlingen saknas i nuläget, säger hjärtläkaren Elmir Omerovic på Sahlgrenska.

Studien om Takotsubo syndrom

Broken-swedeheart är en världsunik klinisk prövning där forskare i Sverige för första gången inkluderar en stor andel patienter med misstänkt eller bekräftad Takotsubo syndrom. Ett tillstånd som klassades som ett syndrom i Sverige först 2005.

Studien ska öka kunskapen om rätt behandling av patienter med brustet hjärta och därmed bidra till förbättrad diagnostik, behandling och överlevnad.

Studien drivs av Västra Götalandsregionen genom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin med projektledning från Gothia Forum. Målet är att 20 sjukhus ska delta i studien och att cirka 1000 patienter ska ingå.

Källa: Sahlgrenska universitetsjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.