Experten: ”Kan få stora konsekvenser om olyckan är framme”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna som valt att inte försäkra sina skolelever på fritiden är Falköping, Hjo och Alingsås, det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort.

I kommuner som valt att inte försäkra sina elever dygnet runt står var tredje elev helt oförsäkrad på fritiden, enligt försäkringsbolagens fackförbund Forena.

– Jag tänker att de andra kommunerna får svara för sig. Vi har försökt att dra den här gränsen mellan vad det offentliga gör och vad man som privatperson får stå för, jag tycker att det är en rimlig gräns, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Alingsås.

Men på Forena tycker man att det är en fråga om att prioritera.

– Skillnaden mellan de olika försäkringarna handlar om 40-50 kronor per elev och år, säger Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på försäkringsbranschens fackförbund Forena.

– Och om de råkar ut för något och det är allvarligt så är deras framtida möjligheter på arbetsmarknaden helt spolieras. Då får de den lägsta ersättning från Försäkringskassan, och det är lägre än fattigdomsgränsen i Sverige i dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.