”Det blir svårare att få tag på svenska äpplen i år”, säger Kirsten Jensen på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Foto: Privat/TT

Experten: Lättare att få tag på ”fula” äpplen

Publicerad

Årets dåliga äppelskörd leder till att det finns färre svenska äpplen än vanligt i butikerna. Chanserna för att få tag på dem ökar dock om man som konsument sänker sina krav på äpplenas utseende.
– Man ska självklart inte äta rutten frukt, men ytliga och torra fläckar är inte farliga att äta, säger Kirsten Jensen, rådgivare för yrkesodling av frukt och bär på Länsstyrelsen.

Många svenska äpplen har fått så kallade skorvfläckar, alltså vissna fläckar på skalet. Om man som fruktkonsument nöjer sig med lite prickiga skal så ökar det chansen att få tag på svenska äpplen.

– Det skulle göra att en större del av skörden faktiskt utnyttjas som mat. Vissa äpplen är för fula för att någon ska köpa dem och äta dem direkt. Men de är inte alls farliga att äta, och man kan dessutom göra must och juice av dem, säger Kirsten Jensen.

Eftersom utbudet av svenska äpplen har minskat så kan priserna bli något dyrare än vanligt.

– Hur stor skillnad det blir är svårt att säga, i och med att vissa stora odlingar klarat sig bra. Samtidigt är det väldigt illa för många, säger Kirsten Jensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer