Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från vänster, skredet i Småröd 2006, till höger, skredet i Stenungsund 2023. I videon berättar geoteknikern Leif Jendeby vad som krävs för att bygga en stabil väg. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX, Hanna Brunlöf Windell / TT

Ingen prognos för återuppbyggnaden av E6:an

Uppdaterad
Publicerad

Det finns idag ingen prognos för när E6:an vid Stenungsund kan vara körbar igen. När E6:an vid Småröd skadades i ett skred 2006 fanns en ny väg efter två månader.  

– I Småröd hade vi tur, säger ingenjören Leif Jendeby som då jobbade för Vägverket.

Trafikverkets fokus för återuppbyggnaden av E6:an är just nu att kartlägga underlaget, enligt presschefen Bengt Olsson.

– Är det farligt att gå in där? Hur ser marken ut en bit ner? Kan vi använda oss av de massor som rasat vid uppbyggnaden av en ny väg?

Tre projektgrupper ska bildas på myndigheten. En för att ta reda på förutsättningarna på platsen, en för själva vägbygget och en tredje grupp för att upphandling av entreprenörer.

Prognosen för när vägen kan tas i bruk igen är oklar, men det handlar om ”ett flertal månader”, enligt Olsson.

Provisorisk väg dyrt

Vägen leds om på E45:an och väg 650. Om det byggs en provisorisk väg är inte bestämt.

– Det är inte så enkelt att hitta provisoriska vägar, det handlar om hur naturen i området ser ut. Dessutom är det dyrt.

Rekordtid i Småröd

Leif Jendeby var geotekniker på Vägverket när nya E6:an skulle återuppbyggas efter skredet i Småröd 2006. Där fanns ny väg på plats efter två månader.

– I Småröd hade vi tur. Området var plant och det fanns ingen ytterligare rasrisk. Dessutom fanns det redan maskiner på plats eftersom E6:an då höll på att färdigställas. 

2006 var orsaken till skredet att det lagts upp stora jordhögar på platsen. Vad som startade skredet i Stenungssund återstår att se. Men enligt Jendeby orsakas skred i Västsverige oftast av mänsklig aktivitet eller erosion i anslutning till vattendrag.

Människan eller vatten bakom skred

– En slänt som har stått länge får ju inte för sig att en morgon vakna och tänka ”om jag skulle ta och rasa idag?”

Jendeby räknar upp skredet i Surte 1950, i Tuve 1977, Småröd 2006, Gunnilse 2008 och Lökeberg 2019. 

– I alla dessa fall, förutom Tuve, så var det mänsklig aktivitet som var orsaken. Det måste vara en påverkande faktor som ändras.

När vatten är orsaken till skredet är det oftast erosion från vattendrag som får marken att röra sig. Strömmen i ett vattendrag plockar successivt bort de mothållande eller stabiliserande jordmassorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.