Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre frågor: Gurgeltesterna och konspirationsteorier Foto: Tea Jahrehorn

Tre frågor: Gurgeltesterna och konspirationsteorier

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att myndighetspersoner utsätts för hot i pandemins spår.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt, på något sätt så bryts en fördämning här. Det kan leda till att de inte klarar det här trycket längre, säger professorn Andreas Önnerfors.

Han är professor i idéhistoria och har granskat konspirationsteorier och desinformation i pandemins spår åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Andreas Önnerfors har sett videoklippet på gurgeltesterna och dess sammanhang och reagerar starkt.

– I klippet normaliseras det att man trakasserar myndighetspersoner och lägger ut deras kontaktuppgifter.

Mordplan i Tyskland

Inom kort släpper Europeiska vetenskapsakademien, som Andreas Önnerfors är kopplad till, ett uttalande om pandemins konsekvenser på flera områden, bland annat kunskapsmotstånd. Han har sett flera exempel från andra länder där myndighetspersoner utsatts för våld i pandemins spår.

-Bara under de senaste dagarna har det avslöjat en mordplan på en deltstatspresident i Tyskland där en vaccinskeptisk grupp låg bakom. Detta kan snabbt hamna i ett läge där det leder till radikalisering och våldsbejakande extremism. Medvetenheten måste bli större.

I klippet kan du se Andreas Önnerfors svara på tre frågor kring spridningen av klipp som videon med hemanalysen av gurgeltesterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer