Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har nu gått två år sedan 33-årig tvåbarnspappa sköts ihjäl under en polisinsats på Öckerö. Foto: Jonas Lindstedt/GP

Expertens kritik mot skotten på Öckerö: ”Märkligt agerande”

Uppdaterad
Publicerad

I mars 2022 skjuts en 33-årig tvåbarnspappa till döds på Öckerö av polisens insatsstyrka. Nu riktas kritik mot polisen – och mot åklagarens nedlagda utredning av dödsskjutningen.

En granskning av GP Dokumentär visar bland annat att polisens uppgift om att mannen var föremål för psykiatrisk tvångsvård – inte stämmer.

Enligt polis och åklagare uppstod en nödvärnssituation, då den 33-årige mannen ska ha gått till attack med en yxa. Efter händelsen gick polisen ut med information om att insatsen gjorts med anledning av att mannen hade ett beslut enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT).

Men i sin granskning avslöjar GP Dokumentär att det inte fanns något LPT-beslut. I mannens journal finns det heller inte någon uppgift om psykisk ohälsa. Något polisen nu också bekräftar, enligt GP.

– Det som är mest kränkande är att misstanken kvarstår mot honom, trots att man inte kunde styrka det, säger Sonny Björk, pensionerad kriminaltekniker och anlitad av familjens målsägandebiträde.

Ifrågasätter nödvärn

GP:s granskning ifrågasätter också att poliserna befann sig i en nödvärnssituation och alltså hade rätt att använda dödligt våld. Händelsen filmades från en polishelikopter, men filmen har inte lämnats ut. Sonny Björk har fått se filmen och anser inte att den visar att poliserna varit hotade.

– Utifrån det jag sett på helikopterfilmen kan inte jag se att han vid något tillfälle skulle ha attackerat polismännen, säger Sonny Björk.

Förundersökningen om tjänstefel mot insatspoliserna lades ner efter sju månader. Överåklagare Anders Jakobsson säger till SVT att han står fast vid sitt beslut.

– Det är min bestämda uppfattning att det är en nödvärnssituation, det finns inget tvivel om det. Två andra åklagare har tittat på förundersökningen, de har inte någon annan uppfattning och har inte ändrat något beslut, säger han.

Finns det någon anledning att öppna utredningen igen?

– Nej, i min värld finns det inga skäl till det. Det finns inga mer utredningsåtgärder som skulle kunna göras och som skulle kunna leda till ett annat resultat, säger Anders Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.