Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Fanny Hult på plats i närheten av ammunitionsfabriken Nammo där en person fick föras till sjukhus efter en explosion på onsdagen. Foto: Johannes Weckström/SVT

Explosion i ammunitionsfabrik i Karlsborg

Uppdaterad
Publicerad

En explosion har inträffat i Nammos ammunitionsfabrik i Karlsborg. En person har förts till sjukhus. Fabriken säljer ammunition till militära kunder.

– Vi kan bekräfta att det skett i vår fabrik och att en person har förts till sjukhus, säger Fredrik Tangeraas, kommunikationsansvarig på Nammos huvudkontor.

Larmet om explosionen kom klockan klockan 13.23 på onsdagen, och polis och ambulans kallades till platsen. Räddningstjänsten kunde konstatera att det inte skett någon brand i samband med explosionen.

Personal från Försvarsmakten på plats

Polisen uppger att det än så länge är oklart hur explosionen gått till, men att den troligen är en olycka som skett i samband med underhållsarbete. Händelsen betecknas som en arbetsplatsolycka. Enligt polisen befann sig en person i byggnaden vid tillfället för explosionen, och den ska ha förts till sjukhus.

Av säkerhetsskäl fick polisen under eftermiddagen vänta på utsidan av byggnaden och kunde inte gå in i lokalen. Nationella bombskyddet informerades om händelsen. En teknisk undersökning kommer att göras under torsdagen och avspärrningarna kommer att vara kvar över natten.

Säljer till militära kunder

Fabriken tillverkar finkalibrig ammunition och ammunitionskomponenter till militära kunder. Man har cirka 300 anställda. Karlsborgs kommun gör inget speciellt med anledning av explosionen.

– Jag har haft kontakt med företagets säkerhetschef enligt gällande krisplan men det föranleder ingen åtgärd från kommunens sida i nuläget, säger Ola Johansson, säkerhetschef vid Karlsborgs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.