Visa alla (3)

Handgranat hittad i Majorna

Publicerad

På torsdag förmiddag larmades polisen till Kungssten i Göteborg efter att en privatperson hittat en handgranat i terrängen bakom industriområdet i Kungssten. Vid lunchtid hade området spärrats av och Nationella bombskyddet tillkallades för att oskadliggöra handgranaten.

Larmet kom till polisen strax efter klockan 10. En privatperson skickade in en bild på något personen gissade var en handgranat. Föremålet hittades i samband med att personen städade i området. Efter att Nationella bombskyddet hade kallats till platsen kunde man konstatera att det stämde.

Området kring platsen där handgranaten fanns spärrades av och intilliggande byggnader utrymdes i väntan på att handgranaten oskadliggjordes.

– Vi håller på och säkrar upp området och ser till att fastigheter som vetter mot platsen är tömda, sa Mats Jarlhede, vatkhavande befäl.

Inget har exploderat

Även räddningstjänsten var på plats med en enhet.

I ett tidigt skede fanns uppgifter om att det hade inträffat en explosion, något som senare dementerades av såväl polis som räddningstjänst.

– Mig veterligen har det inte varit någon explosion, men vi är där ifall det händer något, sade Kalle Kivistö vid tolvtiden.

Vid två-tiden hade handgranaten oskadliggjorts av Nationella bombskyddet.

– Föremålet oskadliggjordes under kontrollerade former. Det kan säkert ha hörts någon form av detonation, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

Arbetsplats evakuerades

Enligt SVT:s reporter på plats så arbetade blåljuspersonal i skogen bakom industriområdet. Ett vittne som arbetar på platsen berättar att polisen kommit in på deras kontor och bett dem att hålla sig inomhus.

– De sa att vi skulle hålla oss borta från fönstren för att det skulle smälla rejält om en stund. Tjugo minuter senare kom de tillbaka och sa att de skulle evakuera. Det är jätteläskigt allt det här, säger vittnet till SVT:s reporter Helena Jönsson.

Insatsen avvecklades efter att föremålet oskadliggjorts och det ska nu göras en teknisk undersökning.

Misstanken gäller brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Polisen har spärrat av området som leder till skogsterrängen där handgranaten hittades. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer