Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En explosion inträffade på måndagskvällen på Andra Långgatan i Göteborg. Klicka i klippet ovan för att höra vittnet om smällen. Foto: Hanna Brunlöf Windell/ TT

Explosion på krog på Andra Långgatan – en person anhållen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern har anhållits efter gårdagens explosion på en krog på Andra Långgatan i Göteborg. Fönsterrutor krossades och restaurangen rökfylldes. Det nationella bombskyddet tillkallades och en person fördes till sjukhus i ambulans med lindriga skador, enligt polisens presstalesperson Anna Hammarbäck.

Larmet kom till SOS Alarm strax efter klockan 19 på måndagen. Både räddningstjänst, polis och ambulans var på plats.

– Det har varit en smäll och rökfyllt, men röken har minskat nu. Vi återgår och lämnar över till polis, men har lite personal kvar på plats och inväntar bombskyddet, säger inre befäl på räddningstjänsten.

Krogattentaten i Göteborg

En person anhållen

En man i 20-årsåldern har gripits och anhållits efter explosionen på en krog på Andra Långgatan i centrala Göteborg. Han misstänks för grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Polisen utesluter inte att fler kan komma att misstänkas i utredningen.

– Det finns filmmaterial som man får titta på och gå igenom, så får vi se om man kan identifiera någon mer som man eventuellt kan plocka in, säger Johan Josarp till TT.

Bombskyddet tillkallades

Det nationella bombskyddet kallades till platsen.

– Vi behöver specialister som kan kika på vad som har smällt, säger polisens presstalesperson Anna Hammarbäck.

Strax efter klockan 21 på måndagskvällen meddelar polisen att Nationella bombskyddet har avslutat sitt arbete på platsen.

En person skadad

En person uppges ha skadats i explosionen.

– I nuläget finns det uppgifter om att en ambulans har lämnat platsen med en person som ska ha fått lindriga skador, säger Anna Hammarbäck och fortsätter:

– Vi kommer behöva undersöka om det är något misstänkt brott som har begåtts eller om det handlar om en olycka, säger polisens presstalesperson Anna Hammarbäck.

Koppling till förra veckans attentat

Förra veckan så inträffade två attacker mot restauranger i Göteborg. Den ena i Kortedala och den andra på Andra Långgatan. Där fanns det en släktrelation som kopplar de båda restaurangerna till varandra, vilket även bekräftades av polisen.  

Enligt SVT:s uppgifter kan samma släktrelation kopplas till krogen som under måndagen utsattes för en explosion.  

– Polisen arbetar med informationsinhämtning, sedan vad som sker i utredningen kommer jag inte kunna kommentera eftersom det råder förundersökningssekretess. Givetvis tittar vi både på att fastslå samband och utesluta samband, säger Anna Hammarbäck. 

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krogattentaten i Göteborg

Mer i ämnet