Nationella bombskyddet undersöker det odetonerade föremålet som hittades i närheten. Foto: NG Bild/Niklas Göransson

Explosion utanför Borås Tidning – hemmagjord bomb hittad

Uppdaterad
Publicerad

Strax före midnatt exploderade någonting i ett trapphus i det så kallade BT-huset där bland annat Borås Tidning har sina lokaler. Kort senare hittades en hemmagjord sprängladdning i närheten.
– Vi har kallat dit nationella bombskyddsgruppen som undersöka föremålet, säger Jens Christensen, vakhavande befäl på polisen.
Det är andra explosionen på två dagar som skett mitt i centrala Borås.

Larmet kom till polisen klockan 23.54 på tisdagskvällen. En kraftig explosion hade då hörts i ett trapphus i den byggnad där Borås Tidning har sina lokaler.

I huset finns flera entréer och i en av dessa hade det då smällt.

Misstänkt stubintråd i flaska

Vad som har exploderat i trapphuset är oklart – men kort senare hittades en sprängladdning i närheten. På bilder från platsen ser sprängladdningen ut som en flaska med någon form av stubintråd.

– Det är någon form av hemmagjord sprängladdning som inte har detonerat. Vi har kallat dit nationella bombskyddsgruppen som undersöka föremålet, säger Jens Christensen, vakhavande befäl på polisen.

Sedan nationella bombskyddet arbetat i flera timmar meddelades att objektet var oskadliggjort skriver TT.

Andra smällen på två nätter

En fönsterruta krossades i trapphuset under explosionen och ingen person har skadats.

Finns det något hot riktat mot tidningen, som du vet om?

– Inte vad vi känner till och inte enligt personal på tidningen. Vi får se när det blir morgon om man kan utreda det om det är inriktat mot något särskilt, säger Jens Christensen.

Även under natten till tisdagen exploderade någonting vid ett trapphus i Borås. Den gången avfärdade polisen det som en mindre så kallad ”banger”.

Anmälan om allmänfarlig ödeläggelse

Enligt polisen är det vid 6-tiden på onsdagsmorgonen för tidigt att spekulera i om händelserna har ett samband.

Polisen har gjort en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse gällande föremålet som polisen hittade utomhus. Man har även inlett förundersökning om skadegörelse samt framkallande av fara för annan när det gäller smällen i trapphuset.

Polisen har satt in extra resurser

Klockan 8 på onsdagsmorgonen beslutade polisen att det ska ses som en särskild händelse – och kan därför nyttja fler resurser från hela regionen, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Finns det ett samband?

– Vi kan inte säga att det har ett samband men vi tittar på det.  Det finns ingen hotbild mot tidningen vad vi vet. Så nu är vi på plats i Borås i trygghetsskapande syfte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer