Ett föremål exploderade utanför en fastighet på Hisingen. Foto: SVT

Explosion vid fastighet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Någon typ av detonation ska ha inträffat vid ett flerfamiljhus på Hisingen i Göteborg. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

På plats ser man spåren av explosionen, en 50 cm bred och 40 cm djup grop i gräsmattan mitt mellan två flerfamiljshus. Lera från explosionen har skvätt ner den ena fasaden och stenskott har farit iväg och krossat fönster på två ytterdörrar i den andra huskroppen. Ett köksfönster har också fått splitterskador och spruckit.

– Det är tur att ingen kommit till skada, men det måste ha varit en rejäl smäll, säger Madeleine Karlsson, vars köksfönster skadades av bomben.

– Det är en så pass kraftig explosion att vi valt att rubricera det som mord alternativt dråpförsök, säger Stefan Gustafsson som är polisens presstalesperson.

Sprängt föremål hittat

Det var strax efter klockan sju på lördagsmorgonen som fick polisen in samtal om att något ska ha exploderat vid en fastighet på Hisingen. Polis som larmades till platsen hittade ett föremål som exploderat på utsidan av fastigheten.

Området spärrades av för teknisk undersökning och polisen kopplade in hundförare. Undersökningen resulterade i att man bland annat hittade skador på husets fasad.

– Vi hittade splitterskador på fönster i området. Vi vet inte exakt när detonationen ägt rum och vi kan inte utesluta att det är riktat mot någon, säger Stefan Gustafsson.

Oro i området

När SVT Nyheter Väst är på plats under förmiddagen står Madeleine Karlsson på gården och tittar ut över gräsmattan och bombhålet. Själv vaknade hon inte av smällen utan blev först medveten om att något hade hänt när hon såg alla poliser på plats. Under förmiddagen har hon läst allt hon kunnat om händelsen i media. Och det finns en oro att händelsen har koppling till gängkriminalitet.

– Det känns jävligt obehagligt, det som har hänt, säger Madeleine Karlsson.

Men om bombdådet har kopplingar till gängkriminalitet är en uppgift som polisen inte vill eller kan kommentera när SVT Väst frågar.

– Vi har inga kommentarer kring det just nu. Vi kan inte beskriva hur våra tankar går kring det här just nu, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Ingen person skadades vid explosionen och ingen är i nuläget misstänkt.

Sannolikt en handgranat som användes

Tidigt under söndagen gick polisen ut med resultatet från den tekniska undersökningen på plats. De konstaterar att det med största sannolikhet var en handgranat som exploderade i området.

Förövrigt lämnas ingen information med hänvisning till att förundersökning pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.