Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här arbetar polisen på plats på Hulta i Borås. Bland annat taket ovanför entrén skadades i explosionen. Foto: Agena foto

Explosion vid lägenhetshus på Hulta i Borås

Uppdaterad
Publicerad

En port till ett lägenhetshus i Borås har sprängts bort under natten mot måndag.

– Det var en jädra smäll, jag vaknade av smällen, säger en av de boende, som vill vara anonym.

Strax innan klockan 02 fick polisen flera larm om en explosion i bostadsområdet Hulta i Borås. En entré är totalt förstörd men inga personer har kommit till skada, uppger polisen.

– I trappuppgången ser det förjävligt ut, den är helt utblåst. Det brukar vara så tyst och lugnt här, jag förstår inte varför det här händer, säger en av de boende i huset, som vill vara anonym.

Vid kvart i fyra-tiden hade räddningstjänsten lämnat platsen.

– Det var många inringare, som sa att de hörde en smäll och att det luktade rök och att det lät som att något sprängdes, säger Martin Olofsson, teamledare på SOS Alarm.

Boende får inte lämna sina lägenheter

Händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Platsen är avspärrad. Bombtekniker är på plats och har säkrat platsen.

– De boende är inrymda i sina lägenheter, säger Sara Lundh, polisens vakthavande befäl i region väst.

Polisens tekniker ska undersöka platsen under dagen.

SVT publicerade under söndagen en kartläggning av sprängningar i Sverige. Då var siffran hittills i år 174 sprängningar i Sverige, varav 120 riktade mot bostadshus.

Undersöker koppling till annan sprängladdning

Vid halv elva på måndagsförmiddagen var de boende fortfarande inrymda och fick inte lämna huset. Polisen uppger att det ännu inte finns någon misstänkt för dådet. Under lördagen hittades en sprängladdning på Kristineberg i Borås.

– Man tittar på koppling däremellan, men det får utredningen visa om det är så, säger Christian Brattgård, polisens presstalesperson.

Finns någon kriminellt belastad person på adressen i Hulta?

– Det är inget vi kan lämna ut i så fall, säger Christian Brattgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.