Aktörerna på den digitala vårdmarknaden blir fler och fler. Foto: SVT

Explosionsartad ökning av nätläkarbesök i Västsverige

Publicerad

Kry, Doktor.se och Min Doktor. Det är några av alla de aktörer som satsar på digital vård. Sedan en tid gör även Närhälsan i Västra Götaland det.

– Vi har rekryterat över 70 läkare, säger Gudrum Greim verksamhetschef på Närhälsan Online.

SVT har i en granskning visat att Västra Götalandsborna tillhör de i landet som besöker nätläkarna allra mest. Under 2018 var förväntningen nästan 90 000 besök. Det är en ökning på 150 procent jämfört med 2017.

Samtidigt växer notan för skattebetalarna och den är nu uppe i över 40 miljoner kronor.

Samma tendens visar sig i hela landet. Under 2017 gjordes över 550 000 besök till de digitala vårdcentralerna och den sammanlagda notan är på över en kvarts miljard.

SVT förklarar: Så funkar de digitala vårdbesöken.

”Smidigt sätt att få träffa en läkare”

En av patienterna som SVT har intervjuat berättar att hon var på jobbet och hade länge känt ett tryck över bihålorna, och istället för att gå till vårdcentralen så fick hon tag i en nätläkare genom telefonen.

– Jag tänker att jag kan jobba även om jag inte känner mig hundra kry. Det här är ett smidigt sätt att få träffa en läkare, säger hon.

”Leder till onödiga vårdbesök”

En vårdcentralschef i Västra Götaland som SVT också pratat med menar däremot att de digitala vårdtjänsterna bidrar till att skapa ett behov som inte finns.

Chefen riktar skarp kritik mot reklamen som han tycker är på gränsen till oetisk. Han menar att läkarna som arbetar på vårdcentralerna redan är högt belastade på grund av läkarbrist, och att det inte finns utrymme för att avsätta läkare till digitala vårdmöten.

– Man ska inte söka vård om man bara har en förkylning som reklamen från vissa digitala vårdbolag säger. Sådant ska man bota hemma, vården kommer inte att klara av den höga belastningen, säger han.

”Han är fel ute”

Men Gudrun Greim, som är verksamhetschef och medicinsk rådgivare på Närhälsan Online, håller inte med. Hon menar att de digitala vårdtjänsterna är i utvecklingsstadiet och och att en förändring är nödvändig för att kunna bemöta framtidens vård.

– Vi har en åldrande befolkning, människor blir äldre och äldre, och detta kommer att belasta vården ännu mer. Så vi behöver hitta lösningar där vi kan behandla fler patienter, och då är den digitala vården en av lösningarna på det problemet, nu måste vi bara få den äldre befolkningen att använda sina telefoner mer, säger hon.

Här kan läsa om vårdföretaget Krys syn på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.