– Det är väl mer åt fiaskohållet, säger GU:s rektor Eva Wiberg om forskningsfartyget. Foto: SVT/GU

Extern utredning skall genomlysa forskningsfartyg: ”Är nog mer åt fiaskohållet”

Publicerad

Nu har Göteborgs universitet beställt en extern utredning för att reda ut vad som kan göras med problemfartyget nya Skagerak. Forskningsfartyget beställdes 2013 och skulle vara färdigt 2015. Men snart fem år försenat ligger det fortfarande fastsurrat vid det polska varvets kaj. Och det kan sluta med en hävd affär och förlust på runt 100 miljoner kronor.

Det skulle vara färdigt 2015, men trots satsningen hittills på minst 100 miljoner kronor har universitetet ännu inte ett sjövärdigt skepp.

Projektet har drabbats av bakslag efter bakslag och fortsätter ticka pengar. Det riskerar dessutom bli 60 miljoner dyrare om man måste riva ut problembarnet framdrivningssystemet. Ett projekt som Eva Wiberg, Göteborgs universitets rektor inte är nöjd med.

– Det är väl mer åt fiaskohållet kan man väl säga, säger Eva Wiberg, rektor på Göteborgs universitet.

Därför har nu hon nu valt att initiera en extern utredning som skall göras av Stena Roro.

– Det blir mer trovärdigt om vi har en extern genomlysning av någon som vet vad det betyder att bygga skepp av den här karaktären, säger Eva Wiberg,

Forskare står och stampar

Grundfrågorna som ställs är om GU skall lita på att varvet och dess underleverantörer ska lyckas slutföra bygget, eller om det är bättre att ta hem skeppet,  eller häva köpet. Oavsett val får det konsekvenser. Och det kan bli över 60 miljoner dyrare. En kostnadsökning som påverkar universitetet.

– Det är klart att allting påverkar då det är en och samma kassa, säger Eva Wiberg.

Hur påverkar detta universitetets trovärdighet?

– Jag tror att vår trovärdighet är stor, men just när det gäller skeppet har vi fått våra törnar. Det måste man ju konstatera, säger Eva Wiberg.

Är det så att ni till och med tappar forskning och forskare som ni skulle haft om det var färdigt i tid?

– Naturligtvis så finns den risken. Det är ju forskare som står och stampar och som inte kan jobba med fartyget, säger Eva Wiberg.

Kan bli 100 miljoner i sjön

Förhoppningen är att den nya utredningen skal vara klar till våren. Då är fartyget minst fem år försenat och man vet fortfarande inte vad man skall göra.

– Det är förfärligt, men så är läget, säger Eva Wiberg.

Men det kan bli ännu mer försenat och alternativet de facto ”kasta pengar i sjön” kan bli aktuellt.

– Det kan bli så att vi häver köpet, säger Eva Wiberg.

Och då tar ni en smäll på minst 100 miljoner?

– Någonting sådant, ja, säger Eva Wiberg, rektor på GU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.