Svårt att rekrytera sköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste två åren har sjuksköterskebristen i Jokkmokk varit så stor att de anställda tvingats till beredskapstjänstgöring under kvällar och helger. Och det för att det är så svårt att rekrytera nya sköterskor.

Var tredje sjukskötersketjänst inom äldreomsorgen och hemsjukvården i Jokkmokk är just nu obesatta och det trots att kommunen verkligen ansträngt sig när det gäller jobberbjudandena.

Vi fick höra att vi betalade så dåligt så då testade vi och sa en vettig månadslön, resa till och från och bostad och sen kunde vi bjuda på en weekend där make eller maka kunde komma men dem vi prövade det här mot tackade nej vilket visar att det inte bara är pengar, säger Jan-Olov Westman, områdeschef Kaitumgården Jokkmokk.

Kommunen har skrivit specialavtal

Sjuksköterskebristen har gjort att Jokkmokks kommun skrivit ett specialavtal om beredskapstjänstgöring med vårdförbundet och det innebär att de sju anställda sköterskorna efter arbetstid under kvällar och helger även måste ha i beredskap i hemmet å rycka ut vid akuta situationer. och de sju sjuktersköterskorna är i beredskap fem till sex dagar i månaden.

– De som söker arbete som ligger i beredskap, som exempelvis brandförsvaret, har en vana att göra det, vi är inte van att göra det därför har vi också haft de här bekymrena att man kan känna sig sliten och trött, säger Jan-Olov Westman.

Ingen av sjuksköterskorna vill bli intervjuade framför en kamera, men de säger till Nordnytt att de snart inte orkar mer och de menar att beredskapstjänstgöringen är ett stort stressmoment, speciellt under helgerna.

– Det är väl så att de känner att det börjar märkas i deras sociala situation, säger Jan-Olov Westman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.