F7-pilot med i insatsen när ryska plan avvisades

Uppdaterad
Publicerad

När ryska flygplan i förra veckan kränkte svenskt luftrum var piloten Max på F 7 Såtenäs en av de som deltog i insatsen.

– Vi fick order att stötta de två plan som tog hand om själva avvisningen och se efter så att inte ytterligare plan var på väg, berättar han.

Det var den 2 mars som fyra ryska plan närmade sig svenskt luftrum öster om Gotland. Två andra JAS-plan var först på plats, men Max och hans kollega befann sig redan i luften på ett uppdrag och fick nya order. De skulle bege sig mot Gotland för att stödja kollegorna och se till att inte ytterligare plan var på väg mot svenskt luftrum.

Hör piloten Max berätta om insatsen i videon ovan.

Mer beredskap

På F 7 Såtenäs både fortgår vardagen som vanligt med utbildning av piloter och värnpliktiga. Men samtidigt är kriget i Ukraina närvarande i allas tankar.

– I grunden håller vi på med samma verksamhet som vi alltid gör. Men vi sitter mer i beredskap nu än tidigare, konstaterar Max.

”Bråda dagar”

Det är flottiljchefen Malin Persson som berättar att Max var en av de piloter som deltog i insatsen och låter oss träffa honom.

– Vi har ju en väldig hög beredskap och anpassar ju beredskapen efter hotnivån. Baserat på den säkerhetspolitiska osäkerheten så har vi ganska bråda dagar just nu, konstaterar överste Malin Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.