Starta klippet för att höra drogförebyggarna på Öckerö berätta om arbetet och hur man ser på att vara den kommun i Sverige med lägst antal anmälda narkotikabrott sett till befolkningsmängd. Foto: SVT Nyheter

Få anmälda narkotikabrott på Öckerö: ”Mycket glädjande”

Publicerad

Öckerö är den kommun i Sverige som har lägst antal anmälda narkotikabrott i Sverige sett till befolkningsmängden. Det visar Brottsförebyggande rådets statistik från från 2015 till 2019.
– Väldigt roligt att det ser ut att ligga lågt, säger drogförebyggaren Håkan Fransson.

Sett till befolkning är Öckerö den kommun i Sverige som de senaste fem åren haft lägst antal anmälda narkotikabrott. Håkan Fransson, mångårig drogförebyggare på Öckerö, ser positivt på siffrorna från Brottsförebyggande rådet.

– Trenden ser bra ut. Det minskar hela tiden vad gäller narkotika, och även tobak och alkohol. Men i och med att det är en liten kommun så är det ganska osäkra siffror när det gäller narkotika, säger Fransson, som i nära två decennier har gjort drogvaneundersökningar bland unga i kommunen.

”Narkotika finns även ute på Öckerö”

Att Öckerö hamnar så lågt i jämförelsen med andra kommuner bör ses på med viss försiktighet. Brå-statistiken är förvisso positiv, men för små kommuner som Öckerö kan resultaten skifta mer från år till år, en liten förändring kan alltså få stort genomslag.

Betyder då detta att det inte finns några problem med droger i Öckerö kommun? Knappast, om man frågar polisen.

– Narkotika finns överallt, även ute på Öckerö. Däremot har aldrig narkotikafrågan lyfts som ett stort problem på öarna. De problem man lyfter är buskörning med bilar och mopeder, säger Mikael Antonsson, kommunpolis för bland annat Öckerö.

”Får inte lika mycket uppmärksamhet”

Något som även kan påverka antalet anmälda narkotikabrott är, enligt Mikael Antonsson, polisens närvaro. Och närvaron på Öckerö blir lidande på grund av den pressade situationen i centrala Göteborg, menar han.

– Vilket gör att Öckerö inte får lika mycket uppmärksamhet. Det handlar om prioritering.

Hör Öckerös drogförebyggare om vad de ser för förklaringar till att få narkotikabrott anmälts på Öckerö.

En utarbetad metod som syftar till att minska ungas droganvändning genom att rikta sig till föräldrar genom årliga drogundersökningar, nyhetsbrev och föräldramöten. Fokus ligger på alkohol för att på så sätt minska även annan drogkonsumtion.

Enligt Öckerö kommuns drogförebyggare Håkan Fransson handlar det hela om att inte tillåta att barn börjar röka och dricker, eftersom att ”bara de som röker och dricker testar cannabis”

Ett tiotal andra kommuner arbetar efter Öckerös modell.

Vid Malmö universitet har man de senaste åren genomfört en studie för att göra en vetenskaplig utvärdering av Öckerömetoden och vilka eventuella effekter den har. Resultatet från studien har ännu inte publicerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.