Trots coronapandemin har godsvolymerna hittills sett positiva ut i Göteborgs hamn. Foto: TT

Höga volymer i Göteborgs hamn: ”Svenska modellen har varit positiv”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs hamn har hittills inte sett några större effekter av coronapandemin. Tvärtom ligger godsvolymerna på exportsidan på rekordhöga nivåer – någonting som Elvir Dzanic, vd för hamen, ser som ett tecken på att Sveriges strategi varit positiv för näringslivet. Samtidigt räknar han med att de höga volymerna inte kommer att hålla i sig på sikt.

Under årets första tre månader ökade containervolymerna med åtta procent jämfört med samma period 2019. I mars månad ökade exporten med 10 procent, vilket enligt Elvir Dzanic är rekordhöga siffror.  

– Jag tror att det mycket handlar om att vi som land valt att ta en annan linje. Våra industrier har i mångt och mycket hållits öppna under kvartal ett och för näringslivet ser vi tecken på att den svenska modellen har varit positiv. 

På importsidan syns däremot en nedgång till följd av att Kinas produktion under en månad stannade av nästan helt. Men det har delvis kompenserats upp genom att tomma containers skeppats till hamnen för att undvika containerbrist.

Effekterna kan synas på sikt

Samtidigt befarar Elvy Dzanic att de positiva volymerna snart kommer att vara ett minne blott. De har redan sett tecken på att volymerna under april månad minskat och effekterna av coronapandemin tror han kommer att märkas under kvartal två.

– Det blir spekulativt, men vi utgår från att vi kommer ha ett scenario där volymerna för helåret kommer att droppas av. Den uppgången som vi såg under kvartal ett som varit positiv är vi rätt säkra på kommer suddas ut under resten av året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.