Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Motorbranchens tekniska gymnasium i Göteborg tar till hösten in sju elever på 24 platser. Hör hur Motorbranschens tekniska gymnasium hoppas kunna vända den negativa trenden i klippet. Foto: Helena Josefsson/SVT

Få vill utbilda sig till bussförare – 1 500 fler behövs i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Endast nio elever har tagits in till de 24 utbildningsplatserna på Motorbranschens tekniska gymnasium i Göteborg i höst. Och att det är många utbildningsplatser som gapar tomma bekräftas av branschförbundet Transportföretagen.

– Det är jättedåligt att vi inte fyller på klasserna med elever, säger Fehrat Mahmutovic, yrkeslärare på bussförarutbildningen.

Yrkesläraren Fehrat Mahmutovic har själv arbetat som bussförare i 23 år. Men, sedan ett drygt år tillbaka utbildar han nya bussförare på Motorbranschens tekniska gymnasium i Göteborg, som drivs av Göteborgs stad.

Fehrat Mahmutovic, yrkeslärare på bussförarutbildningen. Foto: SVT/Helena Josefsson

Utbildningen är ettårig och startas två gånger per år, höst och vår.

– I augusti förra året hade vi 18 elever, under vårterminen började 15 elever och nu i höst är det bara sju elever,säger Fehrat Mahmutovic.

Står längst från arbetsmarknaden

Eva Petersén, rektor på vuxenutbildningen på Motorbranschens tekniska gymnasium i Göteborg. Foto: SVT

Enligt rektorn Eva Petersén finns det sökande men få är behöriga och har inte sina körkortstillstånd klara. Det krävs B-körkort för att kunna bli antagen till utbildningen.

– De elever vi får hit är de som behöver språkstöd och kanske är längst ifrån arbetsmarknaden, men alla får jobb ifall de klarar sin utbildning här, säger rektor Eva Petersén.

I klippet hörs rektor och lärare vad de har gjort för att försöka locka fler elever till utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.