Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Netauktion.se

Fabriksny Saab från 1979 hittad – skapar auktionshysteri

Uppdaterad
Publicerad

Den här gröna pärlan har inte körts sedan den levererades och kördes in i en lada i Nossebro 1979. Nu auktioneras den bort i Göteborg. Intresset är enormt och priset uppe i betydligt mer än den kostade för 42 år sedan.

I klippet ovan kan du se den fabriksnya veteranbilen på närmare håll.

Mätarställningen är på osannolika sju kilometer och bilen har haft tre ägare – en bilfirma, ett dödsbo och testamentstagaren. På auktionsföretagets hemsida konstaterar man att bilen inte ens kan kallas för en lågmilare eftersom den inte gått en mil än.

Gjordes i Finland

Den akaciagröna Saab 96 GL V4 Super tillverkades i Finland samma år som den ställdes undan i en lada i Sverige, vilket även Dagens PS skrivit om. Men att den knappt har använts betyder inte att åren gått helt spårlöst förbi. Luftfuktighet och annat har lett till lite ytrost här och där, och motorn behöver säkerligen en rejäl översyn.

En dröm för entusiaster

Men ändå! För Saabentusiaster över hela världen är bilen en dröm. Budgivningen är i full gång och i skrivande stund uppe i 410 000 kronor.

– Galna pengar! Men jag tror ändå att slutpriset hamnar betydligt högre, säger Frank Gausland, ägare av Netauktion.

Auktionen avslutas på måndag kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.