Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikael Sällström, klubbordförande för AB Volvo verkstadsklubb inom IF Metall, utanför fabriken i Tuve i Göteborg. Foto: SVT

Facket: ”Känner oro för framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

20 000 anställda permitteras och samtliga AB Volvos fabriker i Sverige stoppas helt från och med nästa vecka. Orsaken är coronaviruset som sätter stopp för handeln.
– Alla förstår nog allvaret i det här, säger Mikael Sällström, klubbordförande för AB Volvo verkstadsklubb inom IF Metall.

Stoppet berör hela landet, och däribland lastvagnsfabriken i Tuve i Göteborg som stänger för produktion på obestämd tid.

– Under den perioden kommer man att sänka lönerna med 7,5 procent, säger Mikael Sällström på fredagsförmiddagen utanför fabriken i Tuve.

Talas det om varsel?

– Nej, inte idag. Det är det positiva sidan av de här nyheterna, att vi har ett bra paket beslutat av regeringen som vi kunnat använda för att undvika varsel och uppsägningar.

Hur känns det just nu?

– Jag tror alla som jobbar här känner en oro för framtiden. Det överskuggas nog av att man får vara ledig några veckor, för det är ingen semester, säger Mikael Sällström, klubbordförande för AB Volvo verkstadsklubb inom IF Metall.

Rättelse: I en tidigare version stod det att fabriken stänger för produktion i tio veckor. Detta stämmer inte, fabriken har produktionsstopp på obestämd tid och det är lönerna som sänks med 7,5 procent under den kommande tioveckorsperioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer