Foto: SVT / TT

Facket larmar: Våld och hot ökar mot personalen på vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Facket larmar om att hot och våld mot personal bakom receptionsdiskarna på Närhälsans vårdcentraler i Västra Götaland ökar.

– Ökningen är ganska rejält stor, säger Mona Moslehi, huvudskyddsombud på fackförbundet Vision.

Våld och hot ökar mot personal i Närhälsan vårdcentralers receptioner. Det säger fackförbundet Vision som för några veckor sedan larmade i en debattartikel om att läget är akut.

– Ökningen är ganska rejält stor. Jag skulle tippa på att vi polisanmäler ett femtiotal hot- och våldsincidenter per år. Sedan har vi en stor underrapportering också, säger Mona Moslehi, huvudskyddsombud på fackförbundet Vision.

Närhälsan är den offentliga primärvården i Västra Götalandsregionen och statistik från regionen visar att man hittills i år har haft 98 inrapporterade incidenter med hot och våld, både mot personal och mot patienter på Närhälsans vårdcentraler.

Vill ha stängda receptioner

En sak som facket slåss för är att receptionsdiskarna som deras personal arbetar bakom ska bli mer stängda. I nuläget är diskarna utformade på olika sätt, med öppna, halvöppna och stängda receptioner på olika platser.

Facket ser helst att receptionerna byggs om till att bli helt stängda men Närhälsans policy de senaste åren har i stället varit att bygga öppna receptionsdiskar då receptioner byggs om eller renoveras.

– Vi har arbetat i flera år mot att få receptionerna mer stängda och tryggare för våra medlemmar. Men arbetsgivaren går inte med på det, säger Mona Moslehi.

Närhälsan tror inte på stängda receptioner

Enligt Närhälsan är stängda receptioner inte lösningen på problemet och en lucka som går att stänga är inte en garanti för personalens säkerhet. Istället vill man att personalen ska ha ett ”back office” dit personalen kan gå in och låsa om sig om en farlig situation skulle uppstå.

I Närhälsans policy för hur en reception ska utformas står följande: En öppen reception är förutsättning för ett bra bemötande. En reception med ”lucka” kan i vissa fall upplevas provocerande.

Facket å sin sida hävdar att Närhälsan prioriterar fel saker när man bygger om, och skriver i sin debattartikel att arbetsgivaren ”sätter design före säkerhet”.

– Vi är inte ett hotell och det är inte hotellgäster som kommer hit. Vi möter ledsna, desperata människor, säger Mona Moslehi.

Förändrat samhälle

Mona Moslehi säger att flera av deras medlemmar känner sig rädda och oroliga för att gå till jobbet. Sjukskrivningstalen är höga.

En del personal har fått motta verbala hot, och andra fysiska. En kvinna blev attackerad på väg hem från vårdcentralen och flera andra har blivit attackerade när de stått bakom receptionsdisken.

På en vårdcentral slängdes en cykel mot receptionsdisken.

– Hade vi inte haft en stängd reception där så hade vi haft skadad personal, säger Mona Moslehi.

Hon tror att hot och våld ökar generellt i samhället och att detta även går ut över vårdpersonalen.

– Det är en uppgivenhet från befolkningen. De kanske inte har fått en tid, eller blivit nekade mediciner. De kanske är påtända eller psykotiska. Det hårdnande klimatet i Sverige visar sig även här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.