Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det känns jobbigt och ensamt. Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars, berättar om känslorna efter beskedet om varsel Foto: SVT

Facket på Volvo: ”Väldigt många är förvånade i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Volvo Cars minskar personalstyrkan med 1 300 tjänster var inget facket Unionen väntat sig efter förra veckans kvartalsrapport.

– Vi gjorde ju en kvartalsrapport som var ganska bra Q1 och veckan efter kommer det här beskedet. Nä, det var inte väntat, säger Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars.

Fackets fokus nu är att samla klubbstyrelse och förtroendevalda för att nästa vecka börja förhandla hur processen ska gå till.

– Det är jobbigt och ledsamt att få det här beskedet. Det berör så många.

Jörgen Olsson kan förstå att man måste se över kostnader för att stärka konkurrenskraften i framtiden.

– Det är ju inte katastrof kostnadsmässigt just nu, men vi måste dra ner på kostnader för framtiden för att klara den konkurrenssituation som råder då.

Många saker som spelar in

Man måste också ta hänsyn till yttre störningar som inflation och materialpriser.

– Det finns en massa ingredienser, och visst lägger man ihop det där kanske man kan förstå, men jag tror att väldigt, väldigt många är förvånade i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.