– Vi anser att det är riskabelt att jobba ensam. Det kan handla om att en person får ett besked att den inte får stanna i Sverige, att någon blir arg eller ledsen, så kan det vara en risk, säger Sara Wingård, regionalt skyddsombud på Kommunal Väst.
Till en början var det brandattackerna mot HVB-hem och andra boenden för flyktingar i Sverige som satte fart på diskussionen om ensamarbete.
När den 22-åriga kvinnan knivhöggs till döds när hon var ensam i tjänst på ett HVB-hem i Mölndal påverkade det diskussionen ytterligare.
– Ja den händelsen innebar också en ökad oro från våra medlemmar.
I början av oktober i år valde fackförbundet Kommunal att anmäla ett företag i Göteborg till Arbetsmiljöverket.
Inte olagligt med ensamarbete
Företaget driver bland annat HVB-hem för ensamkommande flyktingungdomar och enligt anmälan förekommer det regelbundet ensamarbete på boendet.
Det är inte olagligt att låta personal arbeta ensamma men däremot menar facket att arbetsgivaren negligerar det faktum att personal på boendet mår dåligt av att behöva vara ensamma i tjänst nattetid.
– Vi vet att det finns anställda som känner sig otrygga, eller att man just nu känner sig trygg men att man oroar sig för att det kan ändras. Det kan räcka med att en ny person flyttar in på ett boende så påverkas hela situationen, säger Sara Wingård.
Facket har flera gånger varit i kontakt med det nu anmälda företaget men i frågorna kring ensamarbete och trygghet har de inte kunnat komma fram till någonting.
Tycker att facket överdriver
Verksamhetschefen för de aktuella boendena tycker att facket överdriver och han säger att det inte är sant att personal mår dåligt av att arbeta ensamma på nätterna.
– Nej, vi har pratat med vår personal och det stämmer inte, säger han till SVT Nyheter Väst.
Han säger att företaget har gjort en riskanalys, att det aldrig inträffat något våld eller hot inom deras verksamhet och att en anställd som känner obehag inför att arbeta nätter på grund av situationen på sitt förra jobb slipper de arbetspassen.
Men enligt Kommunal är det fler ur personalgruppen som känner oro. Kan ni som arbetsgivare ta för givet att personalen vågar säga samma saker till er som till facket?
– Jag tror det finns så mycket öppenhet i vår verksamhet att personalen törs säga vad de tycker.
Varför tror du facket skulle säga att det finns personal som känner oro om det inte stämmer?
– Jag vet faktiskt inte.
Utifrån de boendes perspektiv har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, gjort bedömningen att det i vissa fall kan räcka med en person i tjänst på ett HVB-hem.
Men nu vill facket pröva huruvida det går att ställa hårdare krav på företaget de anmält, utifrån de anställdas perspektiv.
– Jag gjorde anmälan eftersom jag måste se till att personalen mår bra, säger Sara Wingård.