Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Transport/Martin Hörner Kloo

Fackförbundet Transport varslar om strejk – kan påverka Landvetter flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Transport varslar om strejk i bevakningsbranschen. Några av de arbetsplatser som kan påverkas är Landvetter flygplats och Bromma flygplats. Det rapporterar Sveriges Radio.

Förhandlingarna på Bevaknings- och säkerhetsavtalet har strandat mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Almega Säkerhetsföretagen. Nu varslar fackförbundet om konflikt.

– För att få fler till yrket och som också stannar måste vi höja ingångslönen och premiera erfarenhet och kompetens. Men det säger Almega blankt nej till, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport i ett pressmeddelande.

Deadline 28 juni

Enligt fackförbundet så bryter konflikten ut i olika steg om inte parterna kommer överens om ett nytt avtal innan den 28 juni. Måndag den 3 juli bryter första strejken ut och omfattar flygplatskontrollanter på Bromma flygplats och Landvetter flygplats. Onsdag 5 juli utbryter strejk på Arlanda flygplats. Fredag den 7 juli utbryter strejk på Ringhals kärnkraftverk och omfattar skyddsvakter.

Beklagar varsel

Motparten Almega Säkerhetsföretagen beklagar Transports varsel.

– Vad det handlar om är att Transport vill ha mer än alla andra på svensk arbetsmarknad. Detta är både oansvarigt och beklagligt. Vår förhoppning är att vi nu under medling kan nå en överenskommelse innan konflikten bryter ut, säger Adam Dobbertin, förhandlingschef på Almega Säkerhetsföretagen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.