Foto: Göran Gustavsson

Fågelfantaster dumpade Kalle – för annan ovanligare fågel

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis lever den på andra sidan Atlanten. Men plötsligt har den större gulbenan synts till vid Amundön utanför Göteborg. Det har lockat uppemot tusen fågelfantaster att vallfärda dit. Även på julafton.

– Det är sensationellt. Den har bara setts fyra gånger i Sverige tidigare – någonsin, säger Uno Unger, ornitolog.

Det var redan för några dagar sedan som den mycket sällsynta fågeln upptäcktes. Först trodde upptäckaren att det rörde sig om en annan – betydligt vanligare fågel.

– Först trodde man att det rörde sig om en rödbena, vilket i sig hade varit ovanligt den här tiden på året. Men ingen hade kunnat ana att det var en såhär stor upptäckt.

Nyheten spreds snabbt

När Unger och andra fågelskådare väl kunde slå fast att det rörde sig om en större gulbena så spred sig nyheten snabbt. På bara några dagar har uppemot 1.000 personer begett sig till Amundön i utkanten av Göteborg, uppskattar Unger.

Och även under julafton fanns åtminstone ett 30-tal personer där under eftermiddagen.

– Vi har haft människor här från både Skåne och Stockholm. Så det har blivit en stor sak i fågelskådarkretsar det här.

Har vinddrivit

Vanligtvis lever fågeln mest i Nordamerika, där den häckar och i Sydamerika där den övervintrar. Varför den hamnat här är oklart.

– Det troligaste är väl att den vinddrivits hit. Det blåser mycket och förmodligen har den kommit hit på det sättet.

Hur verkar fågeln trivas i Västsverige då?

– I och med att det är så milt väder nu så kan den lätt hitta föda genom att peta med näbben i vegetation eller lera och sand. Så den verkar ha det bra. Men vi får väl se hur länge den stannar. Vädret kan ju slå om snabbt här.

– Det är många längre söderut som suktar och längtar efter att få se den på sin hemmaplan. Så det kanske blir en nyårspresent för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.