Fick vår reporter se någon fågel? I klippet får du svaret. Foto: SVT

Fågelskådning i coronatider – 1500 entusiaster räknade arter från altanen

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår fågelskådningens högsäsong. Men att ta sig iväg långt i dessa tider kan vara svårt. Så hur många fågelarter kan du se utan att gå utanför tomtgränsen?

Tidigt på lördagsmorgonen när få är vakna förutom fåglarna startade fågelräkningen. Från lägenhetsfönstret, balkongen eller den egna tomten. Längre än så fick man inte gå vid fågelskådningen. Niklas Aronsson i Torslanda var en av de som ställde klockan och gick upp i gryningen.

– Redan 05.43 så hade jag fått ihop 30 arter. Då hade det gått en halvtimma, säger Niklas Aronsson som är ornitolog och engagerad i Birdlife Sverige (tidigare Sveriges ornitologiska förening) som stod bakom arrangemanget.

Förvånad över resultatet

Han hade då enbart rört sig på sin altan eller stått ute på gräsmattan på sin egen tomt. Ett annat år hade det varit fullt av fågelintresserade personer vid Ölands södra udde den här tiden på året. Men nu är det även inom den fågelintresserade världen andra tider.

– Man blir förvånad över hur mycket man faktiskt kan upptäcka och uppleva i en helt vanlig trädgård på det här sättet, säger Niklas Aronsson som efter några timmar till av fågelskådning kunde räkna till 55 arter.

Hör och se mer om fåglarna i trädgården i Torslanda i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.