Hittades i lada utanför Alingsås. Används nu för att öka medvetenheten kring klimatförändring på Times Square i New York. Foto: SVT

Från 1800-talsskepp till miljösymbol på Times Square

Uppdaterad
Publicerad

Från att vara en fågelskrämma utanför Alingsås till att bli en symbol i kampen mot klimathotet i New York. Det är resan för det föremål som antikhandlaren Karl-Eric Svärdskog köpte för 26 år sedan av en kringresande sakletare.

1994 fick antikhandlaren Karl-Eric Svärdskog ett erbjudande av Günter, en man som letade antikviteter på landsbygden i Västra Götaland. Han hade hittat en fågelskrämma i en lada hos en bonde utanför Alingsås.

Karl-Eric Svärdskog köpte fågelskrämman och åkte för att hämta den hos hos Günter. Väl på plats satte Günter på Mozarts ”Requiem” och bad Karl-Eric avtäcka figuren.

– När jag drog av presenningen kände jag hur knäna vek sig, säger Karl-Eric Svärdskog.

Det var ingen fågelskrämma. Och åratal av detektivarbete för att ta reda på varifrån den kom påbörjades.

– Först fattade jag att det var en galjonsfigur. Och vem kan den då föreställa? Då lånade jag böcker om Jenny Lind och då såg jag en fantastisk likhet, säger Karl-Eric.

Den tidens största stjärna

Hans efterforskningar visade att det egentligen bara fanns ett berömt fartyg som hade en galjonsfigur som föreställde Jenny Lind. Det var ”Nightingale” ett amerikanskt Clipperskepp byggt 1850.

Skeppsbyggaren hade sett Jenny Lind sjunga och därför döpt skeppet efter hennes smeknamn ”The swedish Nightingale”. Jenny Lind var en svensk operasångerska som kom till USA och gjorde enorm succe. 1850 mottogs av runt 30 000 personer i New Yorks hamn, tänk er den tidens Beatles eller Beyonce.

Historia som slavskepp

Med Jenny som galjonsfigur, forslade skeppet guldgrävare till Australien, te mellan Kina och England och slavar mellan Västafrika och Kuba innan det beslagtogs av amerikanska flottan och användes av nordstaterna i inbördeskriget.

– Detta är en amerikansk nationalskatt med svensk anknytning, säger Karl-Eric Svärdskog.

Sedan såldes fartyget till Norge och hamnade i Kragerö i Norge där det reparerades på varvet på Kirkholmen 1885.

– Och då plockade man av galjonsfiguren, säger Karl-Eric.

Resan till Alingsås

På den tiden arbetade runt 1 000 svenskar i området och Karl Svärdskog tror att någon av dessa tog med sig Jenny hem till Sverige, och att det är så den hamnade som fågelskrämma utanför Alingsås.

Karl-Eric Svärdskog har varit bejälad av figuren ändå sedan han såg henne första gången hos Günter. Han har skrivit tre böcker och gjort en film om hennes historia. 2008 sålde han henne på Sothebys i New York för 100 000 dollar, men han han anser sig lurad. Han fick för dåligt betalt.

– Jag blev lurad av den amerikanska antikmaffian, säger Karl-Eric Svärdskog.

Nu står originalet hos en amerikansk miljardär och Karl-Eric har länge varit bitter över hur allt blev, men på senare tid känner han stolthet igen.

Miljösymbol på Times Square

För just nu står en åtta meter hög kopia av Jenny, byggd med Karl-Erics hjälp, på Times Square i New York. Hon invigdes med pompa, ståt, och sång i mitten av Juli. Hon är en del av en multimediaupplevelse som syftar till att visa hur klimatförändringarna kan göra att Manhattan hamnar under vatten inom en snar framtid.

– Hon är en symbol för kampen mot en kommande havshöjning och man använder henne för att väcka intresset bland amerikanerna, säger Karl-Eric.

Och utan hans arbete, 168 år efter hon täljdes och 24 år efter hon upptäcktes av Günter, hade det aldrig hänt.

– Hon är i centrum av världen. Det är underbart. Det är som en revansch för mig, säger Karl-Eric Svärdskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.