Marie Dahlin (S) på torgmötet i Vänersborg. Foto: Alternativ för Sverige

Falska uppgifter sprids om S-topp i Vänersborg

Uppdaterad
Publicerad

Det högerradikala partiet Alternativ för Sverige höll möte och kritiserade en lokal politiker. Nu försöker anonyma tipsare misskreditera kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg.

En dryg vecka före valet fick SVT Nyheter Väst ett tips om att socialdemokraten Marie Dahlin ska ha varit våldsam mot polis under ett möte som det högerextrema Alternativ för Sverige anordnade i Vänersborg. Vi fick en stillbild skickad till oss där det ser ut som om hon knyter näven mot polisen.

Här är tipset SVT Nyheter Väst fick. Foto: SVT

– Hon pekade finger åt Alternativ för Sverige och försökte rusa fram mot dem. Hon försökte ta sig förbi polisen och liksom lyfte fram sin arm och hon slog inte till, men hon liksom skjuter fram näven mot polisen men träffar inte. Polisen ryggade tillbaka lite, säger en person som bor i Vänersborg och som besökte Alternativ för Sveriges torgmöte en dryg vecka före valet.

– Jag tycker att det är respektlöst oavsett parti så är det inte rätt, vi har ju yttrandefrihet och man får inte bete sig hur som helst, säger personen, som vill att SVT ska berätta om händelsen.

”De misskrediterar mig”

När SVT Nyheter Väst försöker gå till botten med det hela kommer det fram en helt ny bild.

Vi tittar på en inspelning från torgmötet som ligger på Youtube.

Där uttrycker en talare, som ser Marie Dahlin i socialdemokraternas valstuga bredvid partimötet, bland annat att Marie Dahlin inte haft ett vanligt jobb i hela livet och att man vill ”dränera träsket” av politiker.

– Jag blev förbannad för de misskrediterade mig och pratade om att jag hade förstört hela Vänersborg och att man inte skulle rösta på mig. Jag har aldrig träffat de här personerna och de vet inget om mig, säger Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg.

”En svart dag för Vänersborg”

Hon har tidigare tagit emot mordhot och vill egentligen inte prata om händelsen.

– Jag sov dåligt natten efter och jag tycker att den dagen var en svart dag för Vänersborg, säger hon.

Vi har uppgifter om att du ska ha varit våldsam mot polisen vid det högerradikala partiets Alternativ för Sveriges möte?

– Våldsam? Jag har inte gjort något alls mot polisen, de är ju där för min säkerhet.

Man ser på en film hur du viftar mot polisen och tipsare säger till oss att du hade knuten näve mot polisen.

– Det som hände var att jag stod och pratade med polisen och viftade bort en geting som kommer och sätter sig på hennes axel.

”Jag såg ingen geting”

Getingen syns också på filmen som tipsaren, som säger sig vara medlem i Alternativ för Sverige, har skickat till oss. Vi ringer upp honom:

– Ja, jag såg ingen geting, därifrån jag stod såg det ut som om hon försökte ta sig förbi polisen och liksom slog mot polisen. Vi flera på plats som pratade om det. Men nu stämmer inte det okej, men det är fortfarande respektlöst att peka finger.

Foto: SVT

Du är medlem i det här partiet och personen som pratar går till attack verbalt och säger att man ska dränera ut träsket som alla andra etablerade partier är i. Hur respektfult är det då?

– Det beror på hur man ser det. Det finns flera riksdagspolitiker som inte har någon närvaro och media är vänstervriden.

Polisen bekräftar

Enligt polisen i södra Fyrbodal som skötte bevakningen vid mötet gick det inte våldsamt till vid mötet. De bekräftar alltså Marie Dahlins bild.

– Det var en del personer som blev upprörda över budskapet från partiet som gick ut, men vi behövde inte föra bort någon och ingen var våldsam mot polis, säger Matias Hasselström, polisen Södra Fyrbodal.

Någon dag efter att de här intervjuerna gjordes lägger två användare ut filmer som visar Marie Dahlin i slow motion när hon går fram till polisen. Det spelas dramatisk musik och i klippet har man lagt ut Marie Dahlins mobilnummer.

Enligt Alternativ för Sverige kommer inte tipset från någon inom deras eget parti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.