I augusti åker Sara Doski återigen till flyktinglägren på gränsen mellan Syrien och Irak, en resa hon gjort över tio gånger de senaste åren. Foto: Privat

Falköpingsbon hjälper till i flyktinglägren: ”Jag är inte bättre än dem”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det mångåriga kriget i Syrien avtagit pågår fortfarande en humanitär krissituation i regionen. En av dem som engagerat sig för civilbefolkningen är Sara Doski från Falköping. Under flera års tid har hon arbetat med att samla in kläder och annat som sedan fraktas till syriska och irakiska flyktingläger.

– Om mitt hjärta brinner för mina barn så brinner det även för andra barn, säger Sara Doski.

Under fler års tid har Sara Doski rest ned till lägren och delat ut kläder, pengar och medicin till människorna som flytt kriget i Syrien.

– Jag måste dela ut det jag samlar in med mina egna händer annars kan jag inte veta om det når fram, säger hon.

”Jag är inte bättre än dem”

Sara Doskis initiativ började i samband med att kriget bröt ut i Syrien och i staden Kobane i norra Syrien. Hon berättar att hon var trött på att sitta hemma och följa det som hände i Syrien från tevesoffan och bestämde sig för att göra något.

– Barnen ville inte att jag skulle åka men jag ringde dem först när jag var framme i Kobane. De började gråta i telefonen, säger hon.

Var du inte rädd för att åka ned dit?

– Nej, jag är inte rädd när jag ser barnen och vad de går igenom. Jag är inte bättre än dem och om mitt hjärta brinner för mina barn så brinner det även för andra barn, säger Sara Doski.

”Om mitt hjärta brinner för mina barn så brinner den även för andra barn”, säger Sara Doski. Foto: Privat

Känner en tacksamhet

Sara Doski vittnar om ett stort engagemang från Falköpingsborna. Både från privatpersoner och företag.

– Folket här i Falköping har hjälpt till jättemycket. Det är en massa affärer som bidragit med skor och kläder som jag sedan skickat vidare till lägren. Jag är jättetacksam, säger hon.

I augusti åker Sara Doski för drygt tionde gången ned till flyktinglägren på gränsen mellan Syrien och Irak.

Hur länge är du borta den här gången?

– Det beror på hur läget ser ut. Om det är kris så stannar jag en längre tid. Jag är ju barnmorska också så jag hjälper till vid förlossningar.

Sara Doski berättar att hon stannat i drygt sex månader varje gång innan hon åker tillbaka hem till Falköping för att påbörja en ny insamling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.