Drygt två år efter dödshotet per telefon väcktes åtal – men då hade brottet redan preskriberats... Foto: Vidar Ruud/NBT/TT

Fall för JO: Dödshot preskriberat när åtal väcktes i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

JO har beslutat granska åklagarmyndigheten i Uddevalla, som har anmälts för att ha agerat alltför långsamt. När en åklagare väl väckte åtal för olaga hot hade brotten hunnit preskriberas, och hon tvingades tre dagar före rättegången dra tillbaka åtalspunkterna.

En omfattande stämningsansökan lämnades in till Vänersborgs tingsrätt i mars. En dalslänning i 40-årsåldern åtalades för bland annat två vapenbrott, narkotikabrott och flera fall av olaga hot.

Men när det gäller tre av de olaga hoten tvingades åklagaren backa redan innan rättegången i somras inleddes. Det hade nämligen gått drygt två år sedan dessa påstådda brott skedde, och de var därmed preskriberade.

Dödshot

JO har beslutat granska ärendet. Varför tog det så lång tid att hantera dessa brott? Anmälare är en person som säger sig fått dödshot per telefon från mannen. De andra preskriberade brotten riktades mot en vårdcentral i Mellerud, där mannen gick bärsärkagång 2017. Han dömdes dock till skyddstillsyn för den skadegörelse han då åstadkom samt för senare sms-hot.

Åklagaren som väckte åtalet arbetade tillfälligt i Uddevalla och hade inte handlagt ärendet tidigare. Hon fick sig målet tilldelat av chefen, som förklarade att det var en gammal utredning som behövde slutföras.

– Så jag har inget att göra med att ärendet tog lång tid. Det är bara att beklaga, men det var utanför min kontroll, säger kvinnan till SVT Nyheter Väst, och fortsätter:

– Däremot åtalade jag och där gjorde jag fel. Jag åtalade för sådant som redan hunnit preskriberas. Det kan jag också bara beklaga.

”Jätteledsamt”

Det var inte denna åklagare som upptäckte felet, utan en kollega till henne som skulle gå på rättegången.

– Då fick vi dra tillbaka de åtalspunkterna och det är jätteledsamt inte minst för målsägarna som räknat med att det skulle bli något av det, säger åklagaren.

Hon vet inte varför handläggningen tagit så lång tid, men säger att det kan finnas flera orsaker hos både åklagare och polisen.

En av målsägarna berättar att han blev arg när han hörde att brottet blivit för gammalt för att tas upp i rättegången.

– Det är klart att man blir förbannad när det blev så dåligt handlagt. Och jag funderar då över hur många andra som råkar ut för samma sak, att brott bara rinner ut i sanden för att de är dåligt handlagda, säger mannen till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.