Foto: Foto: Pressbild

Fallens dagar fyller Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Det är Sveriges äldsta stadsfestival och har pågått ända sedan 1959. Fallens dagar i Trollhättan lockar mycket folk. – Det har varit  fantastiskt såhär långt, säger arrangemangsansvarige Marcus Rudström.

300 000 liter vatten per sekund. Så hårt är trycket när Trollhättefallen firas och när fallpåsläppet bjuder på en imponerande föreställning, vid 18 tillfällen under helgen.     

–Det har varit  fantastiskt såhär långt.  Det har varit väldigt mycket folk på våra konserter och de har varit så nöjda, säger Marcus Rudström som är arrangemangsansvarig för Fallens dagar.

– Men lite bättre väder kan man ju alltid önska sig, det har varit duggregn.

Fullbokat överallt

Dagarna har varit späckade med aktiviteter för både barn och vuxna, samt scenframträdanden på Drottningtorget med artister som Jerry Williams och Frans. På söndagkvällen uppträder Miriam Bryant och det ser Marcus Rudström fram emot.

– Det kommer bli fantastiskt och om jag får spekulera tror jag att det kan bli 10.000 i publiken. Det är inte orimligt, säger han.

Tidigare år har festivalen haft ungefär 100.000 besök.

– Det har varit fullbokat på alla de 900 bäddar som finns på hotell- och vandrarhem, säger Eva Fock som är turistbyråansvarig i Trollhättan.

– Det är som vanligt under Fallens dagar, dessutom är många hemvändare som bor hos släkt och vänner, säger Eva Fock.

Festival för miljoner

Festivalen har en budget på 1,5 miljoner kronor, dels kommunala pengar men också från sponsorer. Utmaningen för Sveriges äldsta stadsfestival ligger i att ständigt förnya sig.

– Det kan vara tufft att hitta på nya grejer varje år. Men i år har vi försökt göra programmet bredare så att vi ska kunna träffa flera olika kulturer. Det har vi lyckats med, framför allt i cirkustältet för barn, säger Marcus Rudström.

– Det betyder mycket för invånarna att det händer saker och att de får känna sig delaktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.