Den falska sköterskan kom hem till kvinnorna och stal bland annat värdefulla guldsmycken. Foto: TT

Falsk sköterska rånade 92-åring – låtsades informera om coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Rånarna påstod sig ringa från vårdcentralen och ville komma på hembesök för att informera om covid-vaccinering. Minst ett femtontal äldre kvinnor i Göteborgsområdet fick liknande samtal. En av kvinnorna misshandlades i sitt hem. Nu har polisen gripit två män misstänkta för bland annat grovt rån.

Fem kvinnor, samtliga mellan 89 och 97 år, fick under januari samtal från en person som påstod sig vara sjuksköterska vid en närliggande vårdcentral. ”Sköterskan” erbjöd sig att komma på hembesök och informera om den kommande covid-vaccinationen. 

Iklädd munskydd kom den falska sköterskan sen hem till var och en av kvinnorna i Göteborgsområdet och stal bland annat värdefulla guldsmycken. En av kvinnorna, som fattade misstankar mot besökaren, fick ta emot flera slag, både mot ansiktet och mot kroppen. 

– Det är fruktansvärt att de ger sig på äldre, skyddslösa personer på det här sättet. Och att de utnyttjar pandemin. De utsätter ju de här personerna, som är i riskgrupp, för ökad risk för smitta när de tar sig in i deras hem. Det blir inte mycket lägre än så här, säger polisen Jens Diaz.

Sitter anhållna

Tack vare teknisk bevisning i form av bland annat pantkvitton och stöldgods från kvinnorna i Göteborg, kunde polisen spåra två män som greps under den gångna helgen. Männen, 29 och 47 år, är båda bosatta i Malmö och misstänks också för liknande brott i Stockholmsområdet. De sitter nu anhållna misstänkta för grovt rån, grov stöld och försök till stöld.

Männen kopplas även till ytterligare minst ett tiotal telefonsamtal till kvinnor i Göteborgsområdet. De kvinnorna tackade dock nej till att få besök i hemmet.

– Efter att vi stoppade de här männen har det inte kommit in några fler fall till oss, men det kan finnas fler brottsoffer som bestulits och som ännu inte upptäckt det eller gjort någon anmälan, säger Patrik Eriksson, chef vid citypolisens rångrupp i Göteborg.

Hur ska den som blir uppringd agera i sådana här fall?

– Det är bra om alla är försiktiga. Fråga vilken vårdinrättning vederbörande ringer ifrån. Be att få ringa tillbaka till dem, säger Patrik Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.