Det är första gången Försvarsmakten upprättar ett fältsjukhus i skarpt läge på svensk mark. Foto: SVT

Fältsjukhus skickas från Göteborg till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

80 containrar fyllda med medicinskt material lastade på lika många lastbilar är på väg från Göteborg till Uppsala. Försvarsmakten har inlett transporten av ett fältsjukhus som ska upprättas i Uppsala. Allt för att avlasta sjukvården under coronapandemin.

Under lördagen lastades de flesta av de 80 containrar, fyllda med medicinskt material, som skall fraktas från Försvarsmedicincentrum i Göteborg till den militära flygbasen Ärna i Uppsala.

Det är första gången Försvarsmakten upprättar ett fältsjukhus i skarpt läge på svensk mark.

– Det är en av våra uppgifter att stödja samhället. Vi är beredda och vi har tränat för det här, dock inte för någon pandemi, men vi är redo att lämna de resurser vi har till förfogande, säger Peter Fredriksson, överste och chef för Försvarsmedicincentrum Göteborg.

30 intensivvårdsplatser

De första lastbilarna påbörjade transporten vid klockan 13. På torsdag ska fältsjukhuset börja byggas. Det innehåller både laboratorium och kirurgiavdelning.

– Det är ett fältsjukhus som skall kunna ha 30 stycken intensivvårdsplatser med drift och lång uthållighet, säger Peter Fredriksson.

Om två till tre veckor väntas sjukhuset vara i drift och kunna ta emot patienter.

– Jag tycker att det här är helt rätt att använda de resurser som vi har till samhällets bästa. Läget är allvarligt och då måste vi hjälpas åt, säger Peter Fredriksson, överste och chef för Försvarsmedicincentrum Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.