Enligt medieforskaren Tomas Odén är det en epok som tar slut. Foto: SVT/TT

Familjen Hjörne säljer sina aktier i Göteborgs-Posten

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan slutet av 1920-talet har familjen Hjörne satt sin prägel på Göteborgs-Posten. Men nu är det slut. Familjen lämnar moderbolaget Stampen och därmed också GP.

– Det är epok som tar slut här i Göteborg. Familjen Hjörne har dominerat tidningsbranshen, säger Tomas Odén, medieforskare vid Göteborgs Universitet.

Hör medieforskaren berätta om GP:s framgångar och motgångar i klippet ovan.

Det är tidningshistoria som skrivs nu, även om familjen Hjörne bara hade en minoritetspost kvar sedan man sålt Stampen till norska mediekoncernen Polaris Media 2019.

Stampen

Tre generationer

De tre generationerna Hjörne har varit sinsemellan olika. När Harry Hjörne 1926 tog över GP var tidningen i ekonomisk och upplagemässig kris, men som den skicklige tidningsmakare han var lyckades han på kort tid vända utvecklingen – främst genom en osviklig känsla för vad folk ville läsa om.

Sonen Lars tog över 1969, när pappan gått bort, och under de kommande tjugo åren upplevde tidningen sin kanske största glansperiod.

Lars son, Peter Hjörne, var den som skulle föra tidningen in i 2000-talet och han hoppades nå framgång genom att snabbt förvärva ett stort antal andra tidningar. Men med facit i hand var det en dålig strategi och tidningen tvingades till en rekonstruktion som kom att kosta skattebetalarna flera hundra miljoner. Nu ser utvecklingen åter betydligt ljusare ut för Göteborgs-Posten, som satsar hårt på bland annat grävande journalistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen

Mer i ämnet