Johanna Bäckström Lerneby bok ”Familjen” kan bli tv-serie. Foto: SVT/TT

Boken ”Familjen” kan bli tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

SVT-journalisten Johanna Bäckström Lernebys reportagebok ”Familjen” kan bli tv-serie. Ett produktionsbolaget har köpt rättigheterna.

– Jag tycker det är jätteroligt, säger hon.

I mer än tio år har Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg, och kartlagt hur de försöker styra hel förort. Hon avslöjar hur ett parallellsamhälle i Sverige fungerar i praktiken. ”Familjen” skildrar också hur myndigheterna på olika vis har försökt att upplösa deras makt. Nu kan boken bli tv-serie.

– Jag tycker att ämnet är väldigt viktigt. Det är många som far illa av parallella samhällen och det är bra om man tar upp diskussionen ännu mer. All uppmärksamhet på den frågan är bara bra. Jag hoppas att alla ser den, säger hon.

Har du fått någon reaktion från familjen själv om att det kan bli en tv-serie?

– Nej inte än. Jag tror inte de blir jätteglada, men jag vet inte, säger hon.

”Högaktuell tv-serie”'

Boken har sålts i över 100 000 exemplar och Bäckström Lerneby prisades förra året med Stora journalistpriset i kategorin Årets röst för boken.

– Det blir nog lite nya målgrupper som kan ta del av den om det blir en tv-serie. Min bok är dokumentär och tv-serien drama, säger hon.

”Vi tror att Familjen har potential att bli en spännande och högaktuell tv-serie som kan nå ut till en bred publik”, skriver Cecilia Forsberg Becker och Emelie Franc på Yellow Bird, i ett pressmeddelande.

Hoppas på statistroll

När serien kommer sändas återstår att se.

– Om det blir något då hoppas jag på en statistroll. Kanske som en polis i bakgrunden som äter varmkorv, säger hon.

I en tidigare intervju i Morgonstudion berättar Johanna Bäckström Lerneby om den pågående gängkonflikten i Göteborg. Om familjen som försöker skapa ett parallellt rättsystem, utifrån en egen lagbok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.