Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Intagen har tagit sig upp på taket till Boråsanstalten

Intagen tog sig upp på taket till Boråsanstalten

Uppdaterad
Publicerad

En man tog sig under fredagen upp på taket på anstalten i Borås. Efter närmare åtta timmar meddelade kriminalvårdsanstalten att mannen klättrat ner.
– Det var en annan intagen som fick honom att komma ner, säger Marita Gustavsson, kriminalvårdschef vid anstalten.

Det var vid klockan 12 på fredagen som mannen tog sig upp på taket, vilket Borås tidning var först med att rapportera. Enligt Marita Gustavsson var det via en byggställning som använts för att renovera anstaltens kök som mannen tagit sig upp på taket.

– Han gjorde det i form av en protest mot sysselsättning på anstalter och att intagna tvingas ta urinprov. Det tycker han är fel, säger hon.

I närmare åtta timmar gick mannen omkring på taket. Anstaltens personal och en av kriminalvårdens förhandlare, som bland annat är utbildad att ha direktkontakt med intagna vid krissituationer, arbetade hårt med att få honom att komma ner.

Mannen är omhändertagen

Men det var först när en annan intagen vid anstalten kom för att prata med mannen som han klättrade ner. Då var klockan omkring halv åtta på fredagskvällen.

– Nu är han omhändertagen och i tryggt förvar. Det viktigaste för oss har varit att ingen ska skada sig och att mannen inte ska hoppa eller trilla ner, säger Marita Gustavsson.

Polisen kopplades inte in i ärendet och mannen är inte misstänkt för något brott. Däremot räknas handlingen med att klättra upp på taket enligt Gustavsson som misskötsel och han kan komma att få fler dagar inne på anstalten.

– Det har varit en lång dag för oss alla och nu fortsätter arbetet med att utreda den här händelsen, säger Marita Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer