Foto: SVT

Trodde dotter var häxa – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En flicka utpekades som häxa och ska ha tvingats dricka en mix av rengöringsmedel, vatten och urin. Nu döms två personer till fängelse.

I dag kom tingsrättens dom mot en kvinna och en man som åtalats i det andra av två uppmärksammade brottmål kring exorcism i Borås.

Mannen döms till fängelse i ett år och tio månader, och kvinnan döms till fängelse i åtta månader.

Enligt domen har mannen misshandlat flickan med sparkar och slag mot huvudet, tvingat henne att dricka sin eget urin blandat med skurvatten och vatten. Han döms för grov misshandel och grovt olaga tvång.

Vid ett tillfälle ska han och kvinnan ha hållit fast flickan och försökt stoppa en elsladd i hennes mun. För det döms båda till olaga hot, eftersom det inte gick att bevisa att de hade till uppsåt att ge henne elektriska stötar. Det går inte att bevisa att kvinnan deltog i de andra brotten.

Kräktes blod

Flickan, som nu är i tonåren, kräktes blod och blev medvetslös och fick vårdas på sjukhus efter misshandeln. Övergreppen skedde 2007-2008.

Flickan som enligt åklagaren sparkats till medvetslöshet drabbades också av synfel.

Domen vilar på uppgifter som barnet lämnat i videoinspelade polisförhör, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Tingsrätten har bedömt att uppgifterna har ett högt bevisvärde, och att det finns sådan stödbevisning att det är ställt utom rimligt tvivel att föräldrarna behandlat henne på det sätt som åklagaren påstått. Föräldrarna nekar dock till alla anklagelser.

Fungerade som föräldrar

Mannen och kvinnan tog under några år hand om flickan som om de vore hennes föräldrar, till dess att flickan togs om hand av Socialnämnden i februari 2008. Tingsrätten benämner de dömda som flickans mamma och pappa eftersom det enligt domen ”var så det i praktiken förhöll sig”.

Hovrätten dömde i maj ett annat Boråspar till flera års fängelse för bland annat grov misshandel vid andeutdrivning på en flicka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Andeutdrivning i Borås

Mer i ämnet