Foto: SVT

Fantomen byter skepnad – tjuvkika på nya versionen 

Publicerad

I över 30 år har Fantomen på operan dolt sitt vanskapta ansikte bakom en vit mask. Nu sätts musikalen upp i Göteborg och byter samtidigt skepnad. 

Det tisslas och tasslas om en kristallkrona i salarna på Göteborgsoperan. I slutet av första akten ska den släppas från taket och falla i en hiskelig fart mot scengolvet.  

– Tekniker här i huset pratar väldigt engagerat om detta och jobbar hårt. Det är stor säkerhet kring fallet, säger kommunikatören Emil Rinstad på Göteborgsoperan. 

Ljuskronan ska med hjälp av ny teknik, falla i en hastighet av nio meter per sekund, det är fortare än vad som varit möjligt vid tidigare uppsättningar, enligt Göteborgsoperan. 

Tillstånd för ny version

Över 140 miljoner människor har sett ”The Phantom of the Opera”. Till Göteborg kommer den i en ny version. Sen urpremiären i London för över trettio år sedan har det inte tillåtits några utsvävningar från originalversionen. Men Göteborgsoperan har tillsammans med Finlands Nationalopera fått tillstånd att göra en del ändringar.  

– Nu blir det ett omtag med helt ny scenografi och kostym. Musikalen framförs också med stor orkester och operakör, säger Göteborgsoperans kommunikatör Emil Rinstad.

Vita masken utbytt

Även Fantomens karaktäristiska vita mask har bytts ut. Huvudrollen, som delas av Joa Helgesson och Fred Johanson, skyler istället anletet bakom en mer skimrande mask.

– Han har också fått lite längre hår och är lite råare kanske, säger Fred Johanson.

Vad är den stora skillnaden på den här nya versionen och originalet?

– Det är naturligtvis att vi har en fantastisk 45-manna orkester och större scen. På Broadway och West End ska de oftast in på mindre teatrar, säger Fred Johanson som spelar Fantomen. 

Sofie Asplund som är en av skådespelarna som gestaltar den kvinnliga huvudrollen Christine uppskattar friheten i den nya tappningen.

– Tidigare har det varit väldigt strikt och till och med utsatt hur man ska höja sina armar, när man ska gå åt vänster eller var man får titta. iV har fått en frihet att jobba fram hur vi ska röra oss, säger Sofie Asplund.

”The Phantom of the Opera” har premiär på Göteborgsoperan den 23 september. Fram till maj spelas 90 föreställningar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer